Hopp til innhold

Nekter å gå om bord på bussen til Russland

Barnefamilier og andre beboere ved Ankomstsenter Finnmark vil nekte å gå på bussen som skal frakte de til Russland.

Asylsøkere ber om hjelp fra Kirkenes

BER OM HJELP: «Vi er syrere, hjelp oss!», står det på en av plakatene asylsøkerne viser frem. Bildet er det en asylsøker som har tatt for aksjonsgruppa Refugees Welcome to Trondheim på ankomstmottaket Vestleiren i Sør-Varanger.

Foto: Privat

Rundt 70 personer er transportert i løpet av helga fra ulike mottak i Nord-Norge til Ankomstsenter Finnmark I Sør-Varanger.

Rami Haddad

STREIKER: Rami Haddad fra Jordan snakker godt engelsk i motsetning til flere av de andre på ankomstsenteret, og har stilt til mange intervju i media om situasjonen de nå er i. Han sier flere av familiene på Ankomstsenter Finnmark vil nekte å gå om bord i bussen som skal frakte de til Russland.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Ifølge beboerne selv ble de vekket opp tidlig om morgenen med beskjed om å pakke tingene sine. Når de nå er kommet til siste stoppested før grensen til Russland, er det stor fortvilelse på senteret.

De sulter i protest, og nå sier de at de vil nekte å gå om bord på bussene når tiden kommer for uttransportering av Norge.

– Vi går ikke om bord

Rami Haddad fra Jordan snakker godt engelsk i motsetning til flere av de andre på ankomstsenteret, og har stilt til mange intervju i media om situasjonen de nå er i.

Han forklarer at mange nå er redd for hva som vil skje med dem videre.

– Mange her har mistet hjemmene sine og har ingen penger. De har ingenting å gjøre i Russland, de fikk kun visum for å komme seg til Europa. Nå skal de droppe oss over grensa, hvor vi vet at ingen vil hjelpe oss. Vi kommer til å bli forlatt ute i kulda, uten vann og mat, og uten noe tak over hodet.

I forrige uke ble det klart at Russland vil åpne for retur av asylsøkere over Storskog med buss. Nå frykter Rami Haddad og de andre at bussene vil komme for dem.

– Alle familiene kommer til å sette seg ute i gaten i kulda, vi går ikke om bord i bussen, sier Haddad.

Ankomstsenter Finnmark

SULTESTREIKER: Flere av de som er transportert til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger har nå satt i gang sultestreik i protest mot behandlingen de har fått av norske myndigheter.

Foto: Rami Haddad / Privat

Kritisk til mangelfull informasjon

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) frykter personer som ikke har varig oppholdsrett i Russland nå vil bli sendt tilbake uten noen rettigheter.

Jon-Ole Martinsen, Noas

BEKYMRET: Jon Ole Martinsen mener Norge bør høre på kritikken fra FN og bremse utsendingene til Russland.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

De har fått en rekke henvendelser fra personer som har søkt asyl i Norge, men som nå frykter for å bli sendt i retur.

– Vi har forståelse for at det er mange som frykter hva som vil skje med de ved retur. Samtidig er det viktig fra vår side også å være klar på at de som ikke har noe beskyttelsesbehov og de som har en varig oppholdsrett i Russland, at de samarbeider om å få en mest mulig verdig retur tilbake til Russland, sier seniorrådgiver og pressekontakt hos NOAS, Jon Ole Martinsen.

NOAS har vært kjent med at utsendingen til Russland vil bli trappet opp denne uken. De reagerer på måten asylsøkerne blir håndtert.

– Det er vi svært kritiske til. Det er viktig at de som omfattes av dette blir best mulig informert og at de får informasjon om sine rettigheter og sine plikter, sier Martinsen.