Nekter «Kabou» å losse

Pirat-tråleren fra Smutthullet ble stoppet ved kai i Portugal med 250 tonn fisk om bord.

Kabou i Aveiro
Foto: Greenpeace

I dag har portugisiske myndigheter inspisert tråleren sammen med folk fra det norske Fiskeridirektoratet, og nå blir «Kabou» nektet å losse fisken.

«Kabou» ble tauet inn til Vadsø tidligere i sommer etter at den ble tatt i Smutthullet. Men bot og inndragning på 5 millioner kroner var ikke nok til å skremme dem fra det lukrative fisket.

Åpen om tjuvfisket

Rederiet stilte da også opp på foran NRKs fjersynskamera og erklærte at de ville ut på nytt tokt i de nordlige havområdene – uten kvote, men med utsikter til god fortjeneste.

Fiskeridirektoratet vet ikke hva som nå skjer med skipet og lasten, men seksjonssjef Einar Ellingsen mener saken viser at internasjonalt samarbeid er et effektivt virkemiddel for å redusere ulovlig fiske

– Norge og Portugal inngikk tidligere i år en kontrollavtale som også omfatter fartøyer fra såkalte tredje land. Inspeksjonen i dag viser at denne avtalen er av avgjørende betydning i kampen mot illegalt, uregulert og urapportert fiske (IUU-fiske), sier Ellingsen.

«Kabou» kom til Aveiro 12. august. Ved ankomst ble lasterommene plombert av portugisiske tollmyndigheter. Fartøyet hadde om lag 250 tonn fisk om bord, hovedsakelig torsk.

Statsløst

Da tråleren tidligere i sommer ble oppbragt i Smutthullet og ført til Vadsø av den norske Kystvakten, ble fartøyet betraktet som statsløst. Rederiet fikk et forelegg og inndragning av fangstverdi på vel 5 millioner kroner.

Fartøyet ble først kjent under navnet «Joanna», registrert i Sao Tome, deretter kom det fram at trålerens egentlige navn var «Kabou», registrert i Guinea.

 

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark