Psykisk syke nedprioriteres av kommunene

Kommunene bruker for lite penger på aktiviteter for psykisk syke. Det mener Anniken Sandtorg Georgsen, en av arrangørene av Nord-Norsk Sommerfestival i Kvæfjord.

Created by InfoDispatcher

Marius Søderholm Karlsen fra Leknes i stille lengde under Nord-Norsk Sommerfestival i Kvæfjord. Foto/Video: Martin Mortensen

Sommerfestivalen er idrettskonkurranser og sosialt samvært for folk som har, eller har hatt psykiske plager, og arrangeres annet hvert år. Arrangementet er et samarbeid mellom Harstad og Kvæfjord.

Festivalen som er den eneste av sitt slag i Nord-Norge har denne gangen ikke deltakere fra Finnmark. I år er det bare Harstad og Kvæfjord kommuner som har bevilget penger til arrangementet.

– Når man vet at fysisk aktivitet henger sammen med psykisk velvære, er det rart at ikke kommunene ser at dette er viktig, sier Anniken Santorg Georgsen, som har jobbet i psykiatrien i 21 år.

Anniken Sandtorg Lill Harriet Stien

Arrangørene Anniken Sandtorg Georgsen fra Harstad og Ann Harriet Stien fra Kvæfjord leder festivalen

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det er heller ikke tvil om at Sommerfestivalen blir satt pris på av deltakerne. Atle Johansen (55) fra Leknes, ble rammet av sykdom i 2002 og har deltatt de to siste gangene. Han kan ikke få fullrost arrangementet.

– Det er kjempeartig og svært givende. Vi må jo holde oss i form for å kunne delta på løping, lengdehopp og ballkast, og det merker jeg godt på min psykiske form. Det er også en viktig møteplass for folk som er i samme situasjon. Jeg er en del plaget med nervene og kommer til å delta her så lenge hodet og kroppen fungerer, sier Johansen.

Hva tenker du om at kommunene ikke vil være med å betale for arrangementet?

– Jeg synes det er svært uheldig at de ikke ser hvor viktig dette er for oss, svarer han.

Atle Johansen

Atle Johansen setter stor pris på Nord-Norsk Sommerfestival

Foto: Martin Mortensen / NRK

Kvæfjord kommune har bidratt med 25.000 kroner, i tillegg til at Sommerfestivalen får disponere idrettshall og idrettsbane. Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, mener kommunene har for lite spillerom til å kunne bidra med mye penger til dette, men mener flere burde bidratt.

– Alle kan bli utsatt for en psykisk lidelse, derfor er det viktig både med åpenhet og penger slik at denne gruppen får et godt tilbud. Jeg synes det er synd at ikke kommunene og fylkeskommunene kan bidra mer, sier han.

Men selv om økonomien ikke er så god, vil ikke arrangørene høre snakk om å legge ned festivalen.

– Nei, vi gir oss aldri! Selv om ikke det offentlige har vært på lag i år, har mange private bidratt. Det er noen som har forstått hvor viktig dette er, sier Anniken Sandtorg Georgsen.