Nå er det klart hvorfor den nederlandske soldaten døde

Den nederlandske soldaten ble obdusert tirsdag. Der ble det avkreftet at noe kriminelt hadde skjedd. Han døde av sykdom.

Camp orange på Øverbygd i Målselv, i nærheten av Skjold. Det nederlandske forsvarets camp under Joint viking 2021.

Det nederlandske forsvaret befinner seg i «Camp oransje», et brakkebygg ikke langt fra Skjold militærleir i Målselv i Troms.

Foto: MediaCentrumDefensie

– Tirsdag blir det arrangert minnemarkering inne på campen hos de nederlandske soldatene. Norge sender en representant for å vise støtte, forteller talsmann i Hæren, Eirik Skomedal.

Det var lørdag at den nederlandske underoffiseren ble funnet død på brakka i Målselv i Troms. 42-åringen var en anerkjent soldat i hjemlandet, og dødsfallet preger mange. Han etterlater seg en kone og ett barn i Nederland.

Mannen hadde ligget på rommet hele dagen. Hans romkolleger hadde vært i kontakt med han flere ganger. Han ble erklært død av en lege i 18-tiden lørdag kveld.

– Han ble obdusert i dag. Der ble det klart at det var en medisinsk årsak til at han døde. Han døde av sykdom, sier politioverbetjent Katrine Grimnes i Midt-Troms lensmannsdistrikt.

Hun presiserer at det ikke er snakk om smittsom sykdom.

talsmann i Hæren, Eirik Skomedal.

Talsmann for Hæren, Eirik Skomedal forteller at det er mange som er berørt av hendelsen.

Foto: Malin Straumsnes

Nederlandsk militærpoliti i Norge

Underoffiseren ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge i helgen, og ble obdusert tirsdag.

Talsmann i Hæren, Eirik Skomedal, beskrev til NRK i går at dødsfallet var overraskende og uventet.

Det nederlandske militærpolitiet ankom Målselv mandag. De har etterforsket dødsfallet, parallelt med det norske politiet.

Nederlandske soldater trener i Norge før Joint viking 2021

Å gå på ski og å overleve lenge i bitende kulde er noe av det de nederlandske soldatene har trent på mens de har vært i Norge.

Foto: Korps Mariniers

Øve på vinterkrig

Det nederlandske Forsvaret har vært i Troms siden midten av januar. Her har de fått en egen leir, kalt «camp oransje». Selv om de har vært i karantene har de øvd innenfor gjerdene. Både på å krige i den bitende kulda, og å beherske vinterkjøring, skikjøring og isbading.

De kom til Norge for å delta på den internasjonale storøvelsen Joint viking 2021. Her skulle mer enn 3.000 utenlandske soldater delta, sammen med vel 7.000 norske. På grunn av den høye koronasmitten i Norge valgte forsvarsministeren å avlyse øvelsen.

De internasjonale soldatene skal reise hjem, men fortsatt er det vel 500 nederlandske soldater i Norge.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Oda Viken

Få med deg kveldens Nordnytt med Oda Viken

Få med deg kveldens Nordnytt med Oda Viken