Hopp til innhold

Nederlandsk mann drept av isbjørn på Svalbard

En nederlandsk mann er død etter at han i natt ble angrepet av en isbjørn i Longyearbyen på Svalbard. Isbjørnen er skutt og drept.

Den dreptes telt

Teltet der mannen ble drept av en isbjørn.

Foto: Line N. Ylvisåker / NRK

Det var den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte (38) som ble drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen. Han lå i teltet sitt da han ble angrepet av bjørnen. Pårørende er varslet. Det skriver Sysselmannen på Svalbard i ei pressemelding.

Sysselmannen fikk melding om hendelsen rundt klokken 03.50.

– En person på campingplassen var skadet etter å ha blitt angrepet av en isbjørn. Vi fikk også beskjed om at det var skutt mot isbjørnen, men visste ikke da hvor bjørnen var, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

En patrulje fra Sysselmannen ble sendt ut. De fant isbjørnen død på parkeringsplassen ved flyplassen.

Mannen som ble angrepet ble sendt til sykehus, men ble der bekreftet død av lege.

Den omkomne bodde på campingplassen sammen med andre turister. Fredag morgen står flere telt igjen på den nå tomme campingplassen. Sysselmannen kan fredag morgen bekrefte at mannen som ble angrepet lå i et av teltene.

Mannen skal obduseres for å kartlegge skadene.

Ingen andre ble skadet i hendelsen, men seks personer som var på stedet ble fraktet til sykehuset. Der blir de tatt hånd om av helsepersonell og lokalt kriseteam.

Daglig leder for campingplassen, Michelle van Dijk, er for tiden i Nederland.

Til NRK forteller hun at noen av dem som bodde på campingplassen var erfarne turguider.

Isbjørn drepte mann

NÆRT FLYPLASSEN: Longyearbyen camping ligger like ved flyplassen i Longyearbyen. Du ser flyplassen i bakgrunnen på bildet.

Foto: Line N. Ylvisåker / NRK

– Vi er i isbjørnens rike

Sysselmannen ber folk om å holde seg unna området rundt campingplassen og flyplassen. De kommer mest sannsynlig til å sperre av området, blant annet for å kunne rekonstruere hva som har skjedd i natt.

Sysselmannen vet foreløpig ikke om det var isbjørnvakt på campingplassen.

– Det vil være en del av etterforskninga. Vi er i isbjørnens rike, og isbjørnen er en fare for mennesker. Så det å sikre seg med både skremselsmiddel og våpen når man er utenfor bosetting er absolutt noe vi anbefaler, sier Elvedahl.

– Man må se etter hvert om det er læringspunkter man kan dra med seg fra denne tragiske hendelsen.

Longyearbyen camping skriver på sine nettsider at det ikke er tillatt med ladede våpen på campingplassen. De råder heller ikke gjestene til å ha alarmsystem og nødbluss på sommeren.

Årsaken er ifølge Longyearbyen camping at det er uvanlig med nærgående bjørn i sommersesongen, men også med tanke på risikoen for skader ved bruk av slikt utstyr.

De skriver samtidig at gjestene er ansvarlig for egen sikkerhet.

Campingplassens eier Michelle van Dijk sier til Svalbardposten at vanligvis har hunder og isbjørnvakt med signalpistol og rifle om natta.

I tillegg skulle de egentlig bygge gjerder i år. Pelene til gjerdet kom i mars og ligger utenfor campingplassen.

– Jeg skulle sette opp et tre-strengs elektrisk gjerde med 200 peler rundt hele campingen. På grunn av koronasituasjonen fikk vi dessverre ikke gjort dette i vår. Svalbard ble stengt og jeg kom meg ikke opp, sier hun til avisen.

Flere bjørn nær folk

Den siste tiden har det vært flere isbjørn i nærheten av bebyggelse rundt Longyearbyen. Sysselmannen vet foreløpig ikke om isbjørnen som angrep natt til fredag er en av bjørnene som de har forsøkt å jage bort tidligere denne uka.

– Isbjørnen skal obduseres og det er av interesse for oss å se om dette er en isbjørn vi har identifikasjoner på fra før av.

Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt sier til NRK at det er mulig at det er en av disse som har kommet tilbake til bebyggelsen.

– Men vi vet foreløpig veldig lite om isbjørnen som angrep, sier han.

Aars forteller videre at angrepet mest sannsynlig skyldes at bjørnen har vært på leting etter mat.

Sjette drepte siden 1971

– På denne tiden av året har isbjørnen ekstra utfordringer med å skaffe seg mat. Det er lenge siden det har vært is i området som bjørnen kan jakte på. Det er heller ikke så mye tilgang på sel. Dermed bruker isbjørnen mer tid på land for å finne alternativ føde, sier Aars.

Ifølge Aars kan mennesker være bytte for isbjørn.

– Men vi står ikke øverst på ønskelista, sier han, og understreker at han foreløpig vet veldig lite om nattens hendelse.

Dette er den sjette personen som har blitt drept av isbjørn på Svalbard siden 1971. Sist det skjedde var i 2011, da 17 år gamle Horatio Chapple ble drept av bjørn.