Hopp til innhold

Nasjonsbyggerne

En skitur over Grønland i 1888 forandrer alt. Fridtjof Nansen blir nasjonalt ikon, og mange følger i hans fotspor. Norske eventyrere herjer både i Arktis og Antarktis.

Roald Amundsen
Foto: Kulturhistorisk museum

I flere hundre år har Norge vært en ikke-eksisterende nasjon, en lutfattig provins først i union med Danmark og nå med Sverige. Men når Fridtjof Nansen og hans menn kommer hjem i 1889, etter å ha krysset Grønland fra kyst til kyst, får vi våre første helter. Nansen er den gjenoppståtte vikingkongen.

Timingen er perfekt.

Flere nordmenn hevder på denne tiden at vi må ta ansvaret med å utforske de polare områdene. Begrunnelsen er enkel nok: Dette er et middel for å vise oss fram for verden som en ”kulturnasjon” på lik linje med de store nasjoner i Europa.

Dette kan være med på å løsrive oss fra Sverige!

Og Grønlandsferden fungerer. En nasjonalistisk bølge har startet. Vi skal bli en selvstendig nasjon, og vi skal utforske ukjente områder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fridtjof Nansen og Otto Sverdrup

Fridtjof Nansen og Otto Sverdrup ombord i Fram

Foto: Nasjonalbiblioteket

Inspirerer mange


Den mest kjente ekspedisjonen er Fram over polhavet. Men den er bare en i rekken av spennende ekspedisjoner. Mange nordmenn inspireres av Nansen: Eivind Astrup og Carsten Borchgrevink er to av dem som opererer i kjølvannet av Nansen. Roald Amundsen gjør også sine første forsøk i tiåret før Norge blir selvstendig.

Men den mest dramatiske ekspedisjonen står kanskje hvalfangeren C. A. Larsen for i 1901, da han med norsk skute og mannskap skal frakte den svenske polarforskeren Otto Nordenskjöld til Antarktis.

Alt om TV-serien Den norske polarhistorien

Flere nyheter fra Troms og Finnmark