Hopp til innhold

– Ser en gryende interesse for historie også blant ungdom

Nasjonalbiblioteket arrangerer for tiden en fotokonkurranse, og ber skoleelever lage sine egne versjoner av historiske bilder, oppdatert til dagens virkelighet.

Kolbotn stasjon, 2019.
Kolbotn stasjon, opprinnelig fotografert en gang før 1923 (da stedet byttet navn fra Kullebunden til Kolbotn).

I dag tar vi flere bilder enn noensinne, og med mobiltelefonens hyppige utvikling, har det å ta bilder blitt hverdagskost for de fleste.

Gjennom sosiale kanaler som Facebook og Instagram, spres bildene raskt. Denne utviklingen ønsker Nasjonalbiblioteket å gripe fatt i, og inviterer ungdom over hele landet til en original og historisk fotokonkurranse.

– Konkurransen går ut på at man som skolekasse eller en gruppe elever, og skal gjenskape et gammelt, historisk foto fra et sted eller en situasjon som man syns er artig til dagens forhold, forteller prosjektleder, Jørgen Schyberg.

Refotografering

I Nasjonalbibliotekets arkiv finnes det titusenvis av eldre bilder fra hele Norge. Bildene er digitalisert og gjort fritt tilgjengelig på nett, sortert på sted og emner.

Schyberg forklarer at skoleelever for eksempel kan dra til et sted og prøve å gjenskape det samme utsnittet, den samme vinkelen det samme motivet til dagens virkelighet.

– Hvis man tenker situasjon så kan du kanskje finne et bilde i Nasjonalbiblioteket som kanskje viser noen som danser eller noen som gjør noe, og prøve å gjenskape det mest mulig likt i type situasjon men kanskje med dagens klær eller dagens utstyr eller dagens landskap.

Nasjonalbibliotekets fotoarkivist Harald Østgaard Lund og hans husky Alf på St. Hanshaugen i Oslo, november 2019.
Roald Amundsen og hans hund på ski ved Bunnefjorden i Svartskog i 1909.

Bildet viser Roald Amundsen og hans hund på ski ved Bunnefjorden i Svartskog i 1909, samt en refotografering fra november 2019 med Nasjonalbibliotekets fotoarkivist Harald Østgaard Lund og hans husky Alf på St. Hanshaugen i Oslo.

– Ser en voksende interesse for historie blant de yngre

I Hammerfest gleder den lokale historielagslederen, Arne Myrseth, seg over konkurransen.

Historielaget sitter nemlig på mye bildemateriale fra byen som kanskje har opplevd de største endringene i norsk historie.

Først gjennom en brann som i 1890 utslettet det meste av bykjernen. Hammerfest ble raskt gjenoppbygd, bare for å bli jevnet med jorden da tyske styrker brant og sprengte alt under krigsvinteren 1944-1945, med unntak av byens kapell.

Les mer om 2. verdenskrig i Finnmark

Arne Myrseth

Arne Myrseth, leder for det lokale historielaget i Hammerfest håper fotokonkurransen kan øke ungdommens interesse for lokalhistorie.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi har så utrolig mye historie og vi har så mange historiske bilder. Jeg ser en gryende interesse for historie også blant de yngre, sier Arne Myrseth.

Han tror dette er viktig for de yngre fordi det de som skal forvalte historien videre.

Fagansvarlig for skolene i Hammerfest, Christer Ringheim, tror prosjektet vil passe godt inn elevenes hverdag.

– Det er mange innfallsvinkler til konkurransen, og vi bruker en del digitale verktøy i skolen i dag. Fornuftig bruk av digitale verktøy, og det å lære seg dette, er viktig for elvene.

Premien i fotokonkurransen er heder og ære. Bilden blir også lagt ut på Nasjonalbiblioteket sine nettsider.

Christer Ringheim

Fagansvarlig for skolene i Hammerfest, Christer Ringheim tror denne konkurransen kan lære unge om bildebruk og personvern.

Foto: Privat