Narkosiktet advokat nekter for at han er del av kriminelt nettverk

Troms-politiet etterforsker med full styrke to store narkotikasaker. Den ene med link til flere land, tidenes største narkotikabeslag i Nord-Norge. Den andre involverer to Tromsø-advokater.

Pressekonferanse Troms politidistrikt

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes bekrefter at saken omhandler en meget betydelig mengde narkotika.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

De to Tromsø-advokatene ble pågrepet torsdag 21. juni og siktet for grov narkotikakriminalitet. Det ble gjort en rekke ransakelser i forbindelse med pågripelsen, og politiet har tidligere bekreftet at de har gjort flere beslag i saken.

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt bekrefter nå at i siktelsen er det vist til straffeloven § 232 første ledd jamfør annet ledd, første straffalternativ.

Denne bestemmelsen gjelder en «meget betydelig mengde» narkotika, og har en strafferamme på 15 år. Bestemmelsen tar sikte på storhandel med narkotika.

Legger lokk på saken

Politiet har valgt å legge fullstendig lokk på saken. Fengslingskjennelsen er i sin helhet unntatt offentligheten, og politiet vil ikke oppgi mengde eller hvilken type stoff de har beslaglagt.

Lysnes vil verken bekrefte eller avkrefte om politiet har gjort flere pågripelser i saken, men han utelukker ikke at det vil komme flere pågripelser i tiden fremover.

Innen fredag skal påtalelederen ta stilling til om politiet mener de to advokatene skal re-fengsles. De har da sittet to uker i fullstendig isolasjon.

Min klient erkjenner ikke straffskyld, i det ligger at han IKKE er del i et nettverk som driver illegal virksomhet, sier advokaten som forsvarer en av advokatene, Jan Christian Kvanvik, i en e-post til NRK.

Han sier hans klient vil komme med uttalelser på et senere tidspunkt.

– Slik saken står anerkjenner han politiets behov for ro i videre etterforskning og er tjent med å bidra til en begrenset informasjonsflyten i saken.

Etterforsker fortsatt rekordbeslag

Samtidig fortsetter etterforskningen av det som var det største amfetaminbeslaget som ble gjort i Norge fjor, og det største i Nord-Norge gjennom tidene.

Etterforskningen innebærer samarbeid med politiet i flere andre land, deriblant tysk politi. Troms-politiet mener beslaget kan knyttes til et stort, internasjonalt nettverk for distribusjon av amfetamin.

Det var i oktober i fjor at politiet beslagla 66 kilo amfetamin på et hotell i Tromsø. Beslaget utgjør rundt 250.000 brukerdoser. Med utgangspunkt i at verdien på stoffet ligger på rundt 500 kroner grammet, har partiet en totalverdi på cirka 33 millioner norske kroner.

En serbisk mann i 40-årene ble pågrepet og siktet etter straffelovens § 232, 2. ledd. Han sitter fremdeles i varetekt. I mars i år ble en mann fra Tromsø arrestert i samme sak. Han sitter også fremdeles i varetekt.

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes vil verken bekrefte eller avkrefte om det er en link mellom denne saken og siktelsen av de to Tromsø-advokatene.

Nyheter fra Troms og Finnmark