– Nå hogger den tennene i båten!

Ken Jørstad fikk en naturopplevelse litt utenom det vanlige i Altafjorden første påskedag.

hvalross Alta

Hvalrossen lå først på et isflak i Altafjorden. (Se video av nærmøtet lengre ned i saken)

Foto: Ken Jørstad

Ken Jørstad

Ken Jørstad fikk et nærmøte med hvalrossen.

Foto: Kai Erik Bull

– Jeg er ikke lettskremt av meg, men da den svære hvalrossen gjorde et utfall mot båten vår, ble jeg rett og slett redd, sier Ken Jørstad.

Tidlig på dagen første påskedag hadde han lagt merke til det han trodde var en stor sel som lå på et isflak på utsiden av et fergeleie på Årøya i Altafjorden.

Da han senere på dagen tok turen ut med båt i området, oppdaget han at det ikke var noen sel, men det han mener må være en hannhvalross på over ett tonn.

– Første gang jeg passerte den i båt lå den på isflaket, men da vi kom tilbake litt senere var den i sjøen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Hvalross i Altafjorden

Se nærmøtet med hvalrossen. Video: Ken Jørstad.

Oppsøkte båten

Jørstad legger vekt på at de ikke forsøkte å oppsøke hvalrossen, men at den kjapt svømte opp mot båten og fulgte etter den.

På videoen ser man hvordan hvalrossen svømmer helt inntil båtripa. Flere ganger gjør den utfall mot båten.

– Den heiste seg sikkert en meter ut av vannet, og hoggtennene var nok bare 30-40 centimeter unna båtripa, forteller Jørstad.

Redd båten skulle velte

Han vet ikke om hvalrossen bare var nysgjerrig eller aggressiv, men flere ganger prustet og gryntet den mot de sju menneskene og hunden om bord i båten.

De ble engstelige for om det store dyret kunne velte hele båten.

– Den var ikke noe gøy å ha med å gjøre, og når den gjorde utfall ble jeg så skremt at jeg ikke fikk filmet det, sier Jørstad.

På videoen ser vi at han og de andre i båten etter hvert får nok, og bestemmer seg for å trekke seg unna hele situasjonen.

– Vi hadde med oss to små unger. De ble redde, men det tror jeg mest var for at de så at vi voksne ble redde, sier Jørstad.

hvalross i alta 2

Hvalrossen var nær ved å sette tennene i båtripa til Ken Jørstad.

Foto: Ken Jørstad

Sjelden gjest

Hvalrossen kom seg etter hvert opp på et isflak igjen, og Jørstad sier at han så flere båter i området senere på ettermiddagen.

Hvalrossen er en sjelden gjest i fastlandsnorge. Den holder vanligvis til på Svalbard og tilsvarende breddegrader. Det hender likevel at et enkelt dyr trekker sørover.

– Jeg snakket med en kamerat som jobber i Statens naturoppsyn. Han bekrefter at hvalrossbesøk på fastlandet er sjelden, og han har ikke hørt om en hvalross i Altafjorden før, sier Jørstad.

I vinter har det vært flere hvalrossbesøk langs norskekysten. Blant annet ble en hvalross fotografert på et isflak i Bøkfjorden i Finnmark tidligere i mars.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo