Hopp til innhold

Næringslivet oppretter fond for å støtte barneidretten

Mia trenger fotballsko. Kanskje har ikke foreldrene råd, kanskje har hun måttet bruke sparepengene sine på noe annet. Nå kan hun søke, så får hun nye sko slik alle de andre på laget har.

Ingen barn bør utestenges fra fotballen, mener fotballedere

Stadig flere barn og unge slutter med fritidsaktiviteter fordi foreldrene ikke har råd til å betale utgiftene.

Foto: Sigrid Sørumgård Botheim / nrk

Norges idrettsforbund ønsker mer midler for å unngå at barn faller ut av idretten. Årsaken til frafallet er at foreldre ikke har råd til å betale kostnadene.

I Finnmark har Hammerfest næringsforening opprettet et fond, slik at alle barn får mulighet til å drive med fritidsaktiviteter.

– Dessverre vet vi at det er mange familier som av ulike årsaker har dårlig råd. Barna deres får ikke delta på det de har lyst til. Det synes vi ikke noe om, sier Bjørg Alvestad som er initiativtaker og leder av fondet.

Til nå har næringslivet i Hammerfest spyttet inn litt over 200.000 kroner.

– Både barn og foreldre kan søke. Alt fra utstyr, til egenkontingent og reise. Det har ingenting å si hvilken fritidsaktivitet det er. Alle som trenger støtte, vil få det.

Bjørg Alvestad

Bjørg Alvestad opprettet «Isbjørnfondet» i Hammerfest.

Foto: Privat

Tillitsbasert tilbud

Alvestad sier de ønsker å organisere fondet gjennom kontaktpersoner i ulike idrettslag og foreninger. Alternativt kan familier søke direkte til fondet.

– Det holder at de sier hva de trenger, så deler vi ut penger og utstyr.

Så det er tillitsbasert?

– Ja, det er det. Vi skal ikke grave i personlige forhold. Vi har tro på folk.

Videre forteller Alvestad at pengene som blir satt i fondet går direkte til familiene. Det blir ikke brukt penger på administrative oppgaver.

Arrangerer gratis fotballskoler

Man kan søke om hva som helst fra «Isbjørnfondet».

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Først ut i Norge

– Alle initiativ er positivt for idretten. Det primære fokuset er at alle barn skal få delta på fritidsaktiviteter. Det kan løses på ulike måter, sier Anja Veum, breddeidrettssjef i Norges idrettsforbund.

Hun sier det er flere kommuner og idrettslag som allerede har liknende tilbud, men det er første gang hun hørt at næringslivet stiller opp.

Samtidig mener breddeidrettssjefen at det ikke må være for byråkratisk og vanskelig for familiene å søke om støtte. Hun håper idrettslagene i Hammerfest får en aktiv rolle, slik at fondet blir et lavterskeltilbud for barn og unge.

– Men det er absolutt et veldig bra initiativ, sier Veum.

Anja Veum

Anja Veum ønsker slike tiltak velkommen.

Foto: Dag Oliver

Håper flere slenger seg på

Også tidligere landslagssjef i fotball for kvinner, Roger Finjord er glad for at næringslivet har kommet på banen.

– På vegne av hele Finnmark er jeg stolt av det som skjer i Hammerfest.

Finjord håper flere bedrifter og foreninger i landet blir inspirert til å opprette et fond som får flere barn og unge inn i idretten.

– Det gir lys og inspirasjon til barn som ønsker å være aktive og drive med noe på fritiden, sier den tidligere landslagssjefen.

Roger Finjord, landslagssjef i fotball for kvinner

Roger Finjord tror dette fondet vil gi ringvirkninger.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK