Hopp til innhold

Her er den nærgående isbjørnen tilbake i Longyearbyen

Onsdag ble en isbjørn ledet ut av Longyearbyen på Svalbard, torsdag morgen hadde den igjen lagt seg til like utenfor Longyearbyen.

isbjørn i Longyearbyen

Her er isbjørnen fotografert i Adventdalen like ved Longyearbyen torsdag morgen.

Foto: Yngve Hegland

sine nettsider skriver Sysselmannen på Svalbard at bjørnen ligger i sjøkanten i Adventdalen, like utenfor Longyearbyen.

– Bjørnen befinner seg fremdeles i et område som er noen hundre meter fra den ytterste bebyggelsen i Adventdalen, men på grunn av snøvær er det ikke lenger mulig å se ham fra byen, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til NRK.

Isbjørnen ble oppdaget ved sjøkanten i Asdventdalen ved halv åttetiden torsdag morgen.

Vil bedøve og flytte bjørn

Mannskap fra Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt ønsker å bedøve bjørnen og flytte den med helikopter, men det vanskelige flyværet har så langt gjort det umulig.

– I første omgang holder vi nå bjørnen under oppsikt, sier Olsen Ingerø.

Det er ikke første gang denne uka byen med rundt 2000 innbyggere har isbjørnbesøk.

Onsdag våknet flere av innbyggerne i Longyearbyen til isbjørnspor langs husveggen. Isbjørnen hadde blant annet gått langs hushjørnene i vei 238 og ned til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Deretter la bjørnen seg ved hundegården like utenfor byen.

Herfra ble den jaget over Adventdalen og inn i Mälardalen flere kilometer unna byen.

isbjørnspor longyearbyen

Isbjørnens om besøkte Longyearbyen onsdag morgen la igjen disse sporene langs husveggene.

Foto: Helene Renate Hvedding/Eva Therese Jenssen

Nå ser den for øvrig ut til å være tilbake i byen.

– Bjørnen ble oppdaget i dag ved halv åttetiden, rundt 500 meter fra byskiltet. Den ligger ikke så langt fra der den oppholdt seg i går, sier sysselmannsførstebetjent Thomas Ulvestad.

Trolig samme bjørn

Han sier at det med stor sannsynlighet er den samme bjørnen som er tilbake i byen.

Sysselmannen ber alle om å holde seg unna området inntil videre. Så langt har ikke Olsen Ingerø fått meldinger om at folk har tatt seg for nært bjørnen.

Selv om mange i Longyearbyen er vant med isbjørnbesøk i nærområdene, så mener sysselmannen det er uheldig at isbjørnen kommer helt inn i byen.

– Da kan det fort oppstå farlige situasjoner. Nettopp derfor har Sysselmannen brukt betydelige ressurser på å følge med på situasjonen, sier Olsen Ingerø.

Selv om bjørnen som ligger nær byen etter hvert blir fløyet bort, betyr ikke det at det ikke kan komme nye isbjørnbesøk i nær framtid.

– Dette er en viktig påminnelse om at på Svalbard må man alltid opptre som om et kan dukke opp bjørn når som helst, også i bebyggelsen, sier Olsen Ingerø.

Også i helga var det en isbjørn på vei inn i Longyearbyen. Den kom vandrende fra Adventdalen, og ble skremt bort av mannskaper fra Sysselmannen ved hjelp av signalskudd.