Isbjørn gikk langs husveggene

Beboere i Longyearbyen på Svalbard våknet onsdag til isbjørnspor langs husveggene.

isbjørnspor longyearbyen

Sporene fra isbjørnen gikk på nedsiden av alle husene i vei 238 i Longyearbyen. Bjørnen gikk også ned mot Universitetssenteret på Svalbard som vises til øverst til venstre i høyre del av bildet.

Foto: Helene Renate Hvedding/Eva Therese Jenssen

– Vi fikk melding klokken 07.20 om at det var en isbjørn ved hundegården like utenfor sentrum av Longyearbyen. Spor tyder på at bjørnen i løpet av natta også har vært og gått langs husene i vei 238, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til NRK.

Vei 238 er veien i Longyearbyen som ligger nærmest hundegården, som ligger like utenfor bebyggelsen.

Da Sysselmannen rykket ut, satt isbjørnen like ved hundegården, der mange av innbyggerne i Longyearbyen har hundene sine.

– Vi brukte signalskudd til å skremme bjørnen. Deretter ble den ført over Adventdalen og inn i Mælardalen på den andre siden. Den er nå flere kilometer fra byen, sier Olsen.

Laster kart, vennligst vent...

Hundegården i Longyearbyen ligger like nedenfor boliggatene i byen.

Våknet til politiaksjon

Sysselmannen vil holde øye med området utover dagen, for å se om bjørnen igjen kommer nærmere byen.

Eva Therese Jenssen er en av beboerne i husene der bjørnen spaserte forbi. Til Svalbardposten, som først omtalte saken, sier hun at hun oppdaget oppstyret rundt hundegården da hun sto opp.

Hun syns det var ubehagelig med isbjørnsporene ved husveggen.

– Jeg blir litt skjelven. Jeg var ute i går kveld og kom hjem i 23.30 tiden. Det er ekkelt å tenke på at bjørnen kanskje var i nærheten allerede da. Jeg fikk litt støkk i meg, sier hun til avisa.

Hunden reagerte på bjørn

Også Helene Renate Hvedding bor i husrekka som isbjørnen spaserte forbi. Hun sier at bjørnen hadde gått langs hele husrekka, og gått helt inn til hushjørnene.

– Jeg oppdaget sporene da jeg gikk tur med hunden i morges. Hunden reagerte også veldig på at det hadde vært isbjørn i nærheten, sier Hvedding til NRK.

Hun informerte selv en politibetjent som bodde i nabolaget om akkurat hvor nært husene bjørnen hadde vært.

– Vi er jo vant til at bjørnen er der ute, men som regel ser vi jo ikke noe til den, sier Hvedding.

Hun mene rut fra sporene at det trolig var en mindre isbjørn som var på besøk.

isbjørnspor ved hundegården longyearbyen

Isbjørnspor ved hundegården i Longyearbyen onsdag morgen.

Foto: Trond Olsen / Sysselmannen på Svalbard

Nærgående isbjørn i helga

På sine nettsider oppfordrer Sysselmannen folk i Longyearbyen til å være oppmerksomme på at de kan treffe isbjørn, også inne ved bebyggelsen.

Også i helga måtte Sysselmannen ute og jage en nærgående isbjørn. Den kom gående inn mot byen langs veien fra Gruve 7, og ble jaget over mot hytteområdet på Hiorthhamn før den senere forsvant ut av syne.

– Siden bjørnen ikke er merket, er det vanskelig for oss å si om det er den samme isbjørnen som nå er tilbake i byen, sier Olsen.

Også i slutten av august var det en isbjørn i nærheten av Longyearbyen. Den brukte store deler av en torsdags kveld på å gå fra hytte til hytte på Hiorthhamn noen få kilometer utenfor Longyearbyen. Bjørnen tok seg også inn på en av hyttene og gjorde store skader.