Hopp til innhold

Nå starter etterforskningen av dødsskredet

Spesialenheten for politisaker starter snart etterforskninga etter skredet i Longyearbyen i fjor der to personer omkom.

To hus er trykket sammen etter snøskredet som gikk i Longyearbyen

Sysselmannen mener det er viktig at saken blir grundig etterforsket slik at de etterlatte og allmenheten får svar, og for at ingen unødig skal utsettes for mistanke.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er umulig å si hvor lang tid dette vil ta, sier Halvor Hjelm-Hansen til NRK Troms.

Han leder avdelinga i Spesialenheten som skal etterforske ulykka på Svalbard.

Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes mistet datteren Nikoline da dødsskredet rammet 19. desember i fjor. Siden den tragiske formiddagen har de kjempet for at noen må stilles til ansvar for hendelsen, som også tok livet av trebarnsfaren Atle Husby.

Fredag ble det kjent at riksadvokaten omgjør statsadvokatens beslutning om å henlegge etterforskningen av skredulykken, og sendte den til Spesialenheten for politisaker.

– Vi er lettet og glad for at saken nå blir etterforsket. Det er dette vi har kjempet for, sa Kim Rune Røkenes til NRK.

– Tilgang til alle dokumenter

Det foreligger mange dokumenter og rapporter om faren for skred i Longyearbyen fra flere tiår tilbake.

– Vi i Spesialenheten vil nå få tilgang til alle saksdokumenter. Da gjør vi vurdering av hvordan etterforskninga legges opp. Avhør av vitner skal også vurderes, sier Hjelm-Hansen.

Bør etterforskes

Sysselmannen satte i gang etterforskning etter skredet i desember i fjor, og dokumenterte årsaken til skredet, hendelsesforløpet og konsekvensene.

Riksadvokaten var uenig med statsadvokaten som henla saka. Dette betyr ikke at riksadvokaten har funnet konkrete holdepunkter for at noen har begått straffbart forhold.

Formålet med den videre etterforskingen er å bringe klarhet i dette spørsmålet med så stor grad av sikkerhet som mulig.

– Det er rimelig grunn til å etterforske videre både for å gi etterlatte og allmennheten svar på om det ble begått noe straffbart i tilknytning til ulykken, og for at ingen unødig utsettes for mistanke, sa riksadvokaten til NRK i forrige uke.