Den nye radaren skal fungere sammen med det allerede eksisterende, amerikanske radarsystemet Globus II. Denne har vært kritisert for å være en del av det omstridte amerikanske rakettskjoldet – noe som gjentatte ganger har vært avvist av norske forsvarsministre.
Samtidig viser amerikanske budsjettdokumenter at Globus II nå oppgraderes for omlag en milliard kroner. De to radarsystemene nært bykjernen skal operere sammen og gi økt kapasitet, ifølge Etterretningstjenesten.
Ikke bekymret
Robert Jensen (Ap) frykter ikke at Vardø kan bli et enda mere fristende russisk militært mål.
Foto: Knut-Sverre Horn / NRKVardø er Norges og Vest-Europas østligste by, og ligger en kort, oversjøisk tur fra Russland. Ordfører i Vardø Robert Jensen (Ap) frykter ikke at Vardø kan bli et enda mere fristende russisk militært mål i en eventuell konflikt.
– Vi tenker ikke sånn. Det er mange naturlige bombemål omkring, dersom man kommer til en krig. Da får man heller ta det, og så får vi være i beredskap og se, dersom situasjonen skulle tilspisse seg, sier han.
Byggearbeidene for det helt nye amerikanske radaranlegget i Vardø skal etter planen ta til neste sommer, og byggearbeidene på sørenden av Vårberget vil pågå i en treårsperiode. Det går fram av etterretningssjef Morten Haga Lunde sin tale i Oslo Militære Samfund nylig.
– Følge verdensrommet
Ifølge Etterretningstjenesten skal oppgavene til det moderniserte og oppgraderte Globus-systemet være å følge og katalogisere objekter i verdensrommet, overvåke Norges interesseområde i nord og være til bruk for nasjonal utvikling og utvikling.
Det har så langt ikke mulig å få en kommentar fra Etterretningstjenesten.