Nå skal søppelhytta rives

I sommer ble en hytte laget av søppel fra havet rundt Svalbard satt opp i Longyearbyen. Nå skal hytta rives.

søppelhytte longyearbyen

Søppelhytta i Longyearbyen er et populært turmål.

Foto: Måns Salomonsen/ Ocean Hope

Solveig Egeland

Solveig Egeland står bak søppelhytta.

Foto: Måns Salomonsen, Ocean Hope

– Det var hele tiden avtalen med Sysselmannen at hytta skulle rives igjen, men så ble den så mye større, finere og sterkere enn vi hadde tenkt fordi vi fikk så utrolig mye søppel, sier kunstner Solveig Egeland.

Hytta ved sjøen har også blitt et populært turmål for innbyggerne i Longyearbyen, og daglig er det folk ved hytta som tar i bruk sofaen av fiskegarn eller bålplassen på stedet.

Mange ville ha hytta stående, og Egeland hadde fått tillatelse fra Sysselmannen til å la hytta stå i ett år.

Vemodig å rive

Men grunnen til at Egeland likevel har besluttet at den skal rives 1. oktober, er at det ikke finnes noen som vil ta ansvaret for byggverket videre.

– Jeg som bor på Sørlandet, kan jo ikke eie en hytte på Svalbard. Noen måtte ha tatt ansvar for den. Så derfor skal den rives, men det er klart at det er vemodig å rive den, sier hun.

6. august fullførte hun og sju andre fra organisasjonen Ocean Hope byggingen av en vardelignende hytte av søppel i Longyearbyen på Svalbard.

Bygger hytte av søppel

Under byggingen av hytta.

Foto: Fotograf: Måns Salomonsen/Ocean Hope

Store søppelmengder

Søppelet stammet fra Sysselmannen på Svalbard sitt årlige ryddetokt, som i år fant hele 90 kubikkmeter med søppel på nordsiden av Spitsbergen.

Søppelet som plukkes langs strendene på Svalbard er søppel som flyter i land fra sjøen. I stor grad er dette søppel fra fiskeindustrien, som blåser og nøter fra trålere.

– Vi ønsker å visualisere til verden om hva som faktisk som blir liggende av søppel i havet i nord. Og dessverre er det jo slik rundt om i hele verden også, sa Egeland da hytta sto ferdig.

Holder foredrag

Nås kal søppelet i hytta leveres til resirkulering, slik det egentlig skulle blitt etter at Sysselmannen kom inn med fangsten fra ryddetoktet.

29. september reiser Egeland opp til Svalbard igjen. Der skal hun hjelpe til med å ta ned hytta, og holde foredrag om marin forsøpling.

– Jeg er jo utdannet som naturforvalter, og vil fortelle om hvordan vi har brukt kunstneriske grep for å fokusere på utfordringene med den marine forsøplingen, sier Egeland.