Hopp til innhold

Nå får han egen statue på stedet han vokste opp

Hundekjøreren Leonhard Seppala og lederhunden Togo får en statue i Skjervøy, stedet der Seppala vokste opp sent på 1800-tallet.

Leonard Seppala

Leonhard Seppala får endelig sin egen statue i Skjervøy.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Vi har fått forprosjektet fullført, som viser hvordan statuen skal se ut. Uansett hvem som skal bruke penger på dette, mener vi det er veldig viktig at de vet hvordan den vil ta seg ut.

Det sier Birgit Paulsen, som står i spissen med en gruppe mennesker på Skjervøy som jobber iherdig for å skape et minnesmerke av hundekjøreren Leonhard Seppala.

Torsdag hadde de en markering for å vise fram hvor langt de hadde kommet med prosjektet. Resultatet av forprosjektet var en liten statue som viser hvordan den endelige statuen vil se ut, i tillegg til en detalj i full størrelse.

Én million kroner

Forprosjektet kostet 50.000 kroner, og den endelige statuen i bronse vil koste om lag én million kroner. For å få finansiert prosjektet har de blant annet inne en søknad hos Sparebank 1 Nord-Norge-fondet på 450.000 kroner.

Statuen er utformet som Seppala med hunden Togo på skuldrene. Og de to hadde et tett og nært forhold.

(Artikkelen fortsetter under)

Leonhard Sappola

Forprosjektet for statuen er ferdig, før den skal lages i full størrelse av bronse.

Foto: Birgit Paulsen

– Gjorde en utrolig bragd

Leonhard Seppala ble født i Skibotn i 1877, men flyttet til Skjervøy da han var to år. Senere utdannet han seg til å bli smed, og reiste til Alaska for å lete etter gull i 1900. Her ble han interessert i hundekjøring og hundehold, og ble den mestvinnende hundekjøreren i Alaska.

I 1925 deltok han i serumsløpet i Alaska, som var et livreddende hundeløp for å bringe inn det livsviktige serumet til en difterirammet befolkning i Nome. Seppala og Togo kjørte den desidert lengste og farligste etappen.

– I dette løpet gjorde Togo en utrolig bragd. Det er en veldig kjent historie, de var ute i fem av de seks døgnene for å bringe serumet, sier Birgit Paulsen.

Togo står utstilt i Alaska

I tillegg deltok Gunnar Kaasen fra Kvænangen sammen med den kjente førerhunden Balto i serumsløpet. I dag står Togo utstilt i startområdet hvor serumsløpet går den dag i dag. Balto har fått sin statue i Central Park i New York.

Det står allerede et minnesmerke i Junosuando i Pajala kommune av Seppala med hundespann. I tillegg står det et minnesmerke i Skibotn. Nå er det altså Skjervøy, Seppalas oppvekststed, som skal få sitt minnesmerke.

– Nå skal vi få det på en statue som kan få fortelle historien selv der den står. Den blir et eksempel på en enorm bragd i uvær. Men Seppala selv var også kjent for sitt humane behandling av hundene sine, så det er en veldig stor historie der også.