Nå blir det regn og økt skredfare

Etter flere dager med mye snø, kan det fra tirsdag av bli opp mot seks plussgrader og mye regn flere steder i nord. Dermed øker skredfaren.

Snøskred i Lavangsdalen

Her går et selvutløst skred i Lavangsdalen søndag.

Foto: Bernt Olsen / nrk

– Det er et høytrykk over Storbritannia som gjør at varm luft fra Sør-Atlanteren vil komme inn over Nord-Norge. Tirsdag vil vinden øke til sterk kuling fra sørvest, og det vil lokalt bli mye nedbør, sier vakthavende meteorolog Justyna Wodzicko til NRK.

I Troms har flere veier vært stengt i flere dager, spesielt på Senja der flere bygder har vært isolert i flere dager på grunn av skred eller skredfare. Mandag morgen er alle veier åpne for trafikk igjen. Det ventende mildværet kan imidlertid føre til stengte veier igjen fra mandag ettermiddag eller kveld.

Regn også i høyden

Utover mandagen vil det bli snøbyger og sludd ute ved kysten, før temperaturen begynner å klatre oppover mot plussiden utover kvelden, forteller meteorologen.

– Nedbøren vil gå fra sludd over til regn. Utover dagen tirsdag blir det også regn i indre og høyere strøk, sier Wodzicko.

Søndag kveld gikk Vervarslinga for Nord-Norge ut med et Fase-A varsel, som er stadiet før et ekstremværvarsel. Været begynte å slå om til plussgrader i Trøndelag og Nordland fra natt til mandag.

Våt nyttårsfeiring

Flere steder er det i løpet av tirsdagen ventet opp mot 100 millimeter nedbør. Regnværet fra Trøndelag og nordover ser ut til å vare fram til torsdag, så det blir en våt nyttårsfeiring i den nordlige delen av landet.

Med temperaturstigningen og store nedbørsmengder vil også skredfaren øke. Det varsles nå faregrad fire i Troms og Nordland fra mandag kveld.

Dette betyr blant annet at det er økt fare for at snøskred kan løses ut av seg selv.

Se noen av snøbildene leserne har delt med oss på Facebook:

Kobbryggen Bardu
Foto: Annie Charlotte Moholt Håkonsen

Svake lag i snøen

– Det kalde været som har vært har skapt vedvarende svake lag i snødekket, særlig ved kysten. Når dette nå har fått et stort snøfall på seg over lengre tid og vi så får en temperaturøkning og regn, så vil bindingene svekkes og belastningen på svake lag øke, sier Andreas Haslestad, vaktleder i snøskredvarslingen.

Skredfaren vil være størst mens mildværet står på.

– Regnværet vil løse ut en god del av spenningen i snødekket, og situasjonen vil trolig stabilisere seg raskt etter det, sier Haslestad.