Nå åpner både Støre og Slagsvold Vedum for omkamp om sammenslåing

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil jobbe for å reversere regionreformen etter valget, dersom folk fortsatt ønsker det.

Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre

Både partileder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum og partileder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre sier de vil reversere regionreformen dersom de vinner makt etter valget – og om folk fortsatt ønsker det i 2021.

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Jan Harald Tomassen/NRK

– Hvis det etter valget kommer et initiativ fra Finnmark og Troms om at man ønsker å gå videre som to fylker, istedenfor å fortsette tvangssammenslåingen, mener vi at den nye regjeringen må høre på det, sier partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet arrangerer i helgen sitt landsmøte på Hamar. Med nyheten om en historisk oppslutning i de nordligste fylkene fredag har også landsmøtedelegatene ferske tall å glede seg over.

Landsmøte i Senterpartiet på Hamar, mars 2019

En fersk meningsmåling viser at Senterpartiet puster Arbeiderpartiet i nakken i Troms og Finnmark. Fylkessammenslåinga får skylda for at Ap har mistet sin dominerende posisjon i nord.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vil gjøre som folk i Troms og Finnmark ønsker

Partiet vil programfeste et prinsipp om å foreslå en reversering om det kommer et lokalt initiativ etter 2021, dersom partiet kommer i posisjon etter valget. Slagsvold Vedum synes fortsatt tvangssammenslåing av fylker er å overkjøre befolkningen.

Han mener også at Troms og Finnmark fremover bør bestå som to stortingsvalgkretser, slik at det sikres stortingsrepresentanter fra begge fylkene.

– Men hvis befolkningen i 2021 vil være sammenslått, kan ikke jeg si at vi vet bedre enn folk i Troms og Finnmark. Vi har tro på at beslutninger skal tas nært folk, sier han.

Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark er glad for partileder Jonas Gahr Støres åpning for en reversering av regionreformen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Fortsatt en viktig sak

Samtidig pågår også det felles programmøtet for Troms og Finnmark Arbeiderparti i Alta denne helgen.

Mens dagens fylkesledere Cecilie Myrseth og Kristina Hansen beskrev det som fylkespartiets oppgave å finne gode løsninger i en vanskelig tid, åpnet partileder Jonas Gahr Støre for det samme som Slagsvold Vedum – om Arbeiderpartiet skulle komme til makta.

– Forutsetningen er imidlertid at det bare skjer hvis regionene selv vil jobbe for en reversering, sa Støre fra talerstolen.

Det er fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark glad for.

– Vi har fulgt lojalt opp siden vedtaket ble fattet, men dette er en viktig sak, sier Vassvik.

Tromsøs ordførerkandidat i partiet, Gunnar Wilhelmsen, sa imidlertid fra talerstolen at han ikke ønsker noen reversering av fylkessammenslåinga velkommen.

– Jeg håper ikke det blir noe av, sa Wilhelmsen.

Tidligere har også SV varslet omkamp om sammenslåingen.

– SV har foreslått og vil oppheve tvangsekteskap hvis fylkene og kommunene ber om det, sier leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, Karin Andersen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 20:30