Mystisk støy blokkerer nødkanal i Båtsfjord

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet finner ikke ut hva eller hvem som siden mandag formiddag har blokkert nødkanal 16 i Båtsfjord.

Båtsfjord

Støy blokkerer nå VHF-nettet i Båtsfjord, og gjør at nødnettet ikke kan brukes av skipstrafikken. Feilen oppstod mandag morgen. Onsdag kommer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet for å forsøke å løse problemet.

Foto: Stian Sætermo

Det betyr at maritim trafikk nå må bruke mobiltelefon eller andre VHF-kanaler for å få kontakt med Vardø radio, som fungerer som kystradiostasjon for skipstrafikk i Barentshavet.

– Dette er alvorlig for båter som kommer i havsnød og ikke får kontakt. Men det finnes andre alternativer, som mobiltelefon og andre kanaler for å anrope andre, sier Ole Jørgen Søberg i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Det var iFinnmark.no som først omtalte saken.

Reiser til Båtsfjord onsdag

Det er kanal 16 som brukes som nødkanal. Siden mandag morgen har denne vært blokkert, sier Søberg.

Tidlig onsdag reiser han og kolleger til Båtsfjord for å forsøke å finne feilen.

– Det som er mest vanlig når slike blokkeringer oppstår er at en radiobruker har feil på mikrofonen ved at sendeklypa ligger inneklemt – da vil han blokkere for all annen trafikk. Det kan også være feil på selve utstyret som gjør at den sender kontinuerlig, sier Søberg.

Feil også hos drosjene

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har gått ut med oppfordringer til alle som har maritim VHF i området om å sjekke utstyret, men foreløpig uten at feilen er funnet.

Det er også kommet meldinger om at drosjenæringen i Båtsfjord har problemer med sitt samband. Det kan tyde på at feilen ligger et annet sted enn hos en defekt maritim VHF, sier Søberg.

– Dette er veldig lokalt i Båtsfjord. Og vi har fått høre at også andre samband, som drosjene, har hatt problemer i havna i Båtsfjord. Så dette kan være det vi kaller for en breibanda støykilde som sender på flere frekvenser.

– Kan det være båter i vinteropplagt som forårsaker denne feilen?

– Det kan det også være. Om båten er satt i opplag uten å ta strømmen til VHF-en, kan det skje at radioen begynner å sende, sier Søberg.