Hopp til innhold

Myndighetene gransker kristne helsearbeidere som fraråder unge homofili

Fylkeslegen i Troms har opprettet tilsynssak mot to helsearbeidere som bruker sine yrkestitler når de gir råd til unge om sex og kropp på et omstridt kristent nettsted.

Skjermdump fra Guttogjente.no

Nettstedet guttogjente.no beskriver seg selv som en «annerledes veiledningsside» ut ifra et kristent livssyn.

Fylkeslege Svein Steinert

– Vi skal finne ut om dette faktisk er en helsetjeneste, sier fylkeslege Svein Steinert.

Foto: Tora Lind Berg/NRK

Det kristne nettstedet guttogjente.no er i hardt vær igjen.

Denne gangen granskes helsearbeiderne Sven og Maren Weum i Tromsø.

I guttogjente.no baserer vi våre råd på kristen etikk og det som står i Bibelen. Derfor vil vi ikke anbefale noen å gå inn i et homofilt eller lesbisk forhold.

guttogjente.no

Ekteparet sitter i fagrådet til nettstedet som svarer kristne ungdommer på spørsmål de lurer på om sex, kropp og identitet.

– Dette er en veldig vanskelig sak. Den ligger definitivt ikke innenfor det vanlige tilsynssakområdet, sier fylkeslege i Troms Svein Steinert.

Guttogjente.no har tidligere høstet krass kritikk, for å blant annet fraråde homofilt samliv.

Rollekonflikt

Maren Weum er fagkoordinator for helsestasjon- og skolehelsetjenesten i Tromsø kommune. Hun er også tidligere helsesøster.

Sven Weum er overlege ved Røntgenavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge, lektor ved Universitetet i Tromsø og stipendiat ved Institutt for medisinsk biologi. Han er også medlem av the European Society for Sexual Medicine.

Fylkeslegen har opprettet tilsynssak fordi han mener ekteparets medvirkning på nettstedet kan være en alvorlig rollekonflikt.

Bruker sine yrkestitler

– Vi har bestemt oss for å hente inn flere opplysninger fra de som er i fagrådet på nettstedet guttogjente.no for å få saken grundig belyst. Det gjør vi før vi trekker en endelig konklusjon i denne saken, sier Steinert til NRK.

Svein Steinert skal nå finne ut hvilke roller ekteparet har hatt, og hva slags råd de har gitt til ungdom.

– De to som sitter i fagrådet bruker sine yrkestitler som beslutningsgrunnlag for hvilke råd som gis. Det er rolleavklaringen som er veldig viktig før vi trekke ren endelig konklusjon i denne saken, sier han til NRK.

Skjerdump guttogjente.no

Selv om helsepersonellets innsats for nettsiden foregår på fritiden, mener fylkeslegen at medvirkningen kan være problematisk.

Foto: Skjermdump

Vil ikke kommentere

Sammen står også ekteparet Weum bak siden samliv.info om familie, ekteskap og samliv. Sven Weum står også bak nettstedet Weum.no, hvor han blant annet skriver om radiologi og legger ut podcaster fra kristne forelesninger.

NRK har vært i kontakt med Maren og Sven Weum. De ønsker ikke å kommentere tilsynssaken før fylkesmannen har konkludert.

Selv om Bibelen ikke fordømmer mennesker som har homofile følelser, så er den tydelig på at det ikke er bra for oss å ha sex med en person av samme kjønn som oss selv.

www.guttogjente.no

Kommunikasjonssjef på Universitetssykehuset Nord-Norge, Hilde Annie Pettersen, sier at de har faste prosedyrer på at de ikke kommenterer før en avgjørelse er tatt i slike saker.

– Når konklusjonen kommer må vi vurdere om vi må reagere, sier Pettersen.

Byråd i Tromsø kommune, Anna Amdahl Fyhn, sier til NRK at de heller ikke vil kommenterer saken før en beslutning er tatt.

– Et overgrep mot unge

Bård Nylund

– Jeg vil gjerne høre hva arbeidsgivere mener om at man blander personlig tro med utøvelse av et yrke som det stilles faglige krav til, sier Bård Nylund.

Foto: LLH

Bård Nylund, leder for LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), er meget glad for at fylkeslegen i Troms nå har opprettet tilsynssak på virksomheten på guttogjente.no.

– Jeg er svært kritisk til dette nettstedet. Det kan være skadelig for unge som henvender seg dit. En rekke av svarene som gis samsvarer ikke med de helsefaglige standardene man har i Norge. De er basert på en kristen og religiøs etikk for samliv, sier Nylund.

Følelser kan forandre seg over tid. Derfor er det ikke vanlig å regne noen som homofile eller bifile med mindre disse følelsene har vart over en periode på flere år.

guttogjente.no

Å være offentlig ansatt helsepersonell harmonerer ikke med den type råd som guttogjente.no gir mener han.

– Jeg tror ikke det skal mye innlevelse til for å forstå hva det kan betyr for et ungt menneske som stiller spørsmål om egen identitet og seksualitet, og får til svar at man bør leve alene fremfor å leve med en partner du elsker, sier han til NRK.

– De aller fleste vil forstå hvilket overgrep dette er.

Står for kristen etikk

– Vi er klar over at nettsiden i dagens samfunn gir kontroversielle råd. Og vi respekterer også at det er folk som verken vil lytte til eller like rådene våre, sier Espen Ottosen.

Ottosen er pressekontakt og medlem av fagrådet hos guttogjente.no.

– Men vi gir råd utfra kristen etikk. Det finnes tusenvis av både helsepersonell og andre i landet vårt som står for en kristen etikk, og ønsker å formidle det i privat sammenheng. For oss er det det dette handler om, sier han til NRK.

Tom Hedalen

Tom Hedalen er styreleder i Human-Etisk Forbund.

Foto: Human-Etisk Forbund

Han vil også avvente fylkeslegens avgjørelse i saken før han kommenterer den ytterligere.

– Men vi har ikke tenkt at vi gir spesifikke medisinske råd. Dette er kristen veiledning som man kan droppe å bry seg om hvis man ønsker det.
Det vil være underlig hvis ikke kristent helsepersonell kan stå for kristen etikk, mener han.

– Helsepersonell skal ikke stigmatisere

– Det er positivt at offentlige myndigheter går inn og ser på sammenblandingen av helserådgivning og tro. Den ene er vitenskap, og den andre er absolutt ikke det,sier styreleder Tom Hedalen i Humanetisk Forbund.

Hedalen står bak innrapporteringen av ekteparet Weum til fylkesmannen i Troms.

– Å være med på å stigmatisere unge homofile bør helsepersonell vite at de ikke skal bidra til, avslutter han.

Siste fra Troms og Finnmark