Hopp til innhold

Mye elg langs veiene – slik unngår du påkjørsler

Store snømengder tidlig på vinteren tvinger elgen ut på veiene. Følg disse ti tipsene for å unngå påkjørsler.

Stor elgfare

Mye snø fører elgen ut på veiene. Spesielt på veier hvor skogen står nært rådes det å være ekstra forsiktig.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vær ekstra forsiktig. Følg skiltingen, og spesielt der skogen er nær veien. Ikke følg farsgrensa, men ha lavere fart. På snø og is øker bremselengden, sier Jan Andersen i den lokale viltnemnda i Porsanger kommune.

Andersen har sine tips på hvordan du skal unngå påkjørsler av elg. Og rådene trengs, for bare i Porsanger kommune har det vært seks elgpåkjørsler den siste måneden.

– Heldigvis har vi ikke hatt dødsulykker på en god stund, men det har vært nære på, sier han.

Også i flere andre kommuner er det meldt om påkjørsler og elg, som i Alta, Tana, Nesseby og Sør-Varanger.

Mye snø tidlig i vinter

Jan Andersen

Jan Andersen, viltnemnda i Porsanger.

Foto: Privat

Andersen har i 20 år vært kontaktperson for viltnemnda i Porsanger. Det betyr at han får en telefon hver gang det er en viltpåkjørsel. Han bekrefter at det har vært mye elg på veiene i det siste.

– Elgbestanden er som forventet, men årsaken til at det er mye påkjørsler nå er at det brått kom mye snø. Elgen er som oss, den bruker den enkleste veien, og det er å gå på veiene der bilene kjører, forklarer han.

Denne vinteren er det kommet snø mye tidligere enn de siste årene. Elgen har ikke rukket å komme seg til vinterboplassen sin, og ifølge Andersen huser Porsanger mange slike boplasser.

– Elg som kommer fra fjerntliggende strøk er ikke vant til biler og folk, og da springer den vekk når den blir skremt. Den krysser kanskje veien tilbake der den kom ifra, for der var det jo trygt, forklarer han.

Blir sjelden aggressiv

Om du skulle møte elgen mens du går eller kanskje er på skitur, så anbefaler Andersen at du først og fremst nyter synet.

– Men hvis det er en ku med kalv, og du kommer mellom, da kan den bli aggressiv. Jeg anbefaler deg å lage lyd og trekke deg rolig unna uten å forhaste deg. Når den har kontroll på deg, da går det greit, sier han.

Hvert år påkjøres det omtrent 4.000 elg på vei og jernbane i Norge. Årsaken til elgpåkjørsler er sammensatt. Antall elg har økt voldsomt de siste tiårene, og det har også den norske bilparken.

Ifølge en artikkel på hjortevilt.no koster viltulykker oss over 250 millioner kroner hvert år.