Mustafa kan få mindre penger i støtte

Regjeringen vil kutte i penger til de som har fått innvilget asyl og fremdeles bor på mottak. Det vil ramme beboerne i nord ekstra hardt, mener mottaksleder.

Kritiserer forslaget

STÅR SAMMEN: Mustafa fra Somalia og leder for asylmottaket i Vadsø, Per Yngve Christensen, er ikke fornøyd med forslaget til regjeringen. Det nye forslaget fra regjeringen kan sørge for at Mustafa kan få enda mindre penger i måneden.

Foto: Stian Strøm

– Det blir vanskelig, fordi vi betaler husleie selv, samt klær. Barna trenger også flere ting, men man kan ikke gjøre noe uten penger, sier Mustafa fra Somalia.

I dag mottar han, kona og deres to norsk-fødte barn tilsammen 6,500 kroner i måneden i støtte fra staten. Dette skal gå til mat, klær, helsetjenester og andre utgifter.

Nå forslår derimot regjeringen å kutte støtten med totalt 14 millioner kroner til asylsøkere, samt beboere som bor på mottak og venter på en bostedskommune.

Mustafa

VANSKELIG SITUASJON: Mustafa og familien får lite penger i måneden. Derfor må han prioritere om det skal bruker penger på mat eller klær.

Foto: Stian Strøm

Det betyr at Mustafa og hans familie vil få 500 kroner mindre i måneden.

Forstår ikke forslaget

– Som jeg forstår det, går forslaget ut på at de som har oppholdstillatelse skal få mindre utbetalt i livsforhold enn det de har i dag. Begrunnelse av at de frigjorte midlene skal gå til raskere bosetning av den samme gruppa forstår jeg ikke, leder Per Yngve Christensen i Oscarsgata mottak i Vadsø.

Regjeringen på sin side forsvarer kuttet. I programmet «politisk kvarter» på NRK sist tirsdag, forklarte statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet bakgrunnen til forslaget.

– Vi mener det er forsvarlig å ta et kutt her nå. Vi ser det er forsvarlig å kutte, uten at det skal gå ut over mulighetene deres til å få god mat og klær, fortalte han.

Jøran Kallmyr

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet, mener økte midler til kommunene vil bidra til å bosette asylsøkere i kommuner.

Foto: Per Onsheim / NRK

Tannpine i to år

Men at det er forsvarlig å kutte i støtten til de som bor på mottak og venter på et sted å bo, stemmer dårlig med den virkeligheten man opplever på mottaket i Vadsø.

For to år siden fikk Mustafa innvilget oppholdstillatelse, men venter fremdeles på et sted å bo. I disse to årene har han måttet prioritere hvilke utgifter som er viktigst. Dermed har han måtte leve med en tannpine de siste to årene, fordi han ikke har penger nok til å betale for en tannlegetime.

– Det gjør veldig vondt, i to år brukte jeg ikke denne siden, fordi den er dårlig. Drikker jeg vann gjør det veldig vondt. Jeg kan ikke gå til tannlegen, fordi jeg ikke har råd til det. Da må jeg prioritere mat, eller klær, sier han.

Frykter mer sykdom hos beboerne

Per Yngve Christensen

LITE FORNØYD: Per Yngve Christensen mener beboerne på mottakene i Nord-Norge vil bli hardt rammet av forslaget.

Foto: Stian Strøm

– Mitt inntrykk er at de pengene som alle asylsøkere får i dag, er på et veldig minimum. Det er ingen som blir fet av de pengene de får på mottaket, sier Per Yngve Christensen.

Han frykter konsekvensene av at beboere på asylmottak kan få enda mindre penger i støtte til sitt livsopphold.

– Det blir enda mindre penger å bruke for de som er her. Det blir enda tøffere prioriteringer. Jeg frykter derfor at vi blir et mottak der det for eksempel er mange som er syke, og mer syke enn det de har vært tidligere, sier han.

Beboere i nord rammes hardest

Kan få mindre penger fra staten i måneden

TANNVERK: I to år har Mustafa gått med smerter i tennene, fordi han ikke har råd til tannlege.

Foto: Stian Strøm

Christensen mener også beboerne på mottakene i Nord-Norge blir de største taperne hvis kuttet får gjennomslag, og trekker fram behovet for varme klær i landsdelen.

– I snitt i løpet av året, skjønner nok alle at det er litt mørkere og kaldere her oppe enn nedpå Sørlandet, og at man trenger litt mer klær her oppe, enn i sør. Derfor vil nok dette også merkes ekstra godt for de som bor på mottakene her i Nord-Norge, enn i sør, sier lederen ved mottaket i Vadsø.

Bruker heller penger på returarbeid

De totalt 14 millioner kronene som blir kuttet i støtten til beboere på asylmottak, vil i stede bli fordelt på arbeid for returarbeid, samt midler til kommunene.

– Vi har sett på hvordan vi kan få til et helhetlig og bra prosjekt, der vi får brukt de store midlene på å bosette asylsøkere i kommunene hvis de har fått oppholdstillatelse, sier Jøran Kallmyr i Justisdepartementet.

Han forteller at regjeringen øker bevilgningen til kommunene med 50 millioner kroner for å stimulere tilskuddssatsene til kommunene for å bosette asylsøkere, da de mener disse har vært for lave.

– En av de største grunnene til at de ikke vil ta imot flykninger, er fordi de har følt at tilskuddssatsene har vært for lave. Også er det viktig at vi har økt toppfinansieringen for de som har funksjonshemninger og psykiske utfordringer, slik at kommunene også er i stand til å ta imot dem, sier Kallmyr.

Politisk kvarter om kutt i støtte til flyktninger

Politisk kvarter, NRK P2 tirsdag 28 november.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 19:45