Hopp til innhold

Musikk i eldreomsorgen: – Det er et helt annet menneske etterpå

Å bruke musikk, sang og bevegelse i omsorgsarbeid har vist svært gode resultater, og har blitt et populært tiltak hos brukerne.

Musikk i omsorgssektoren

Monna blir revet med av tonene til ABBAs Waterloo under musikktrimmen på sykehjemmet.

Foto: Therese Bergersen / NRK

– Når jeg tar fram gitaren og spiller noen sanger, så er det virkelig et helt annet menneske som sitter foran meg etterpå.

Det forteller Pål Nyseth Yttergård, etter han har vært inne hos de to beboerne Reidun og Arne, og spilt noen julesanger med dem. Han har jobbet som hjelpepleier på Mortensnes sykehjem i Tromsø i snart syv år.

Pål spiller for de eldre på Mortensnes sykehjem

– Har dere kommet i julestemning enda, spør Pål Nyseth Yttergård, etter de har sunget julen inn på Mortensnes.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Og det er ikke det helt vanlige pleiearbeidet han driver med.

Når Pål kommer på besøk, har han som regel med seg gitaren, og noen spesielt utvalgte sanger. For sykehjemmet er nemlig ett av stadig flere i Norge, som tar i bruk en ny behandlingsmetode.

Kan man synge seg glad?

Musikkbasert miljøbehandling er et nytt tiltak i omsorgssektoren, der musikk, sang og bevegelse gis en viktig rolle i hverdagen til eldre og personer med demens.

På Mortensnes sykehjem bruker de det både i form av en felles trim, der beboerne samles rundt et piano, mens trivselskoordinator Cecilie Olsen, instruerer dem gjennom en halvtimes aktivitet. I tillegg samles de i små grupper, med mindre fokus på trim, og mer fokus på individuelt tilpassede sanger.

Metoden har vist seg å ha god effekt, blant annet på hukommelse, depresjon og stell av pasienter, og gir i tillegg økt glede i hverdagen til de som er med.

Noen beboere synger med, mens andre nyter å bli sunget for.

Musikkbasert miljøbehandling på Mortensnes sykehjem

Pål Nyseth Yttergård (i midten) spiller og synger Nordnorsk julesalme sammen med Reidun og Arne.

Foto: Therese Bergersen / NRK

– Den umiddelbare reaksjonen jeg ser er at jeg får dem til å komme ut med sine følelser. Noen begynner å gråte når de hører en deilig sang, noen synger med, sier Yttergård.

Gode resultater i hele landet

Metoden er basert på en doktorgrad som er skrevet av forsker Audun Myskja.

Forskningen hans viser at musikk når inn til deler av hjernen vi tidligere ikke visste at musikk kunne. På denne måten kan musikken hjelpe på uro, utagerende oppførsel, søvnvansker, sløvhet, nedstemthet og hukommelse.

Musiker, forfatter og lege Audun Myskja

Overlege Audun Myskja har en doktorgrad i bruken av musikk i eldreomsorgen.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Det er dette som er grunnlaget for behandlingsmetoden, som til tross for at den er svært fersk, har vist gode resultater.

– Vi får rapporter fra hele landet, som viser at dette fungerer. Grunnen til at behandlingen er så viktig, er at den adresserer den gruppen der helsevesenet sliter med å finne gode tiltak, forklarer Myskja.

– Roen senker seg

Hvilken musikk Yttergård spiller avhenger av hvem han besøker, og hva slags humør beboeren er i.

Noen øyeblikk har satt større spor hos han, enn andre.

– Vi jobber jo på en plass der en av de naturlige tingene er at folk dør. Det og da kunne sette seg ned med beboerne og de pårørende, å spille et par sanger, det gjør utrolig mye. Roen senker seg, forteller Yttergård.