Multiartist blir neste års festspillprofil

Musikeren Georg Buljo er sanger, gitarist, multi-instrumentalist, komponist og produsent og i juni skal han få vist fram sine evner under Festspillene i Nord-Norge i Harstad.

Georg Buljo

Årets festspillprofil Georg Buljo har samisk bakgrunn og er fascinert av møtet mellom samisk og norsk kultur

Foto: Brynjar Erdahl / Festspillene i Nord-Norge

– Det kjennes veldig godt, det er en stor ære og veldig hyggelig, sier Buljo til NRK.

Og han legger til:

– Og så blir man litt nervøs og redd, men jeg gleder meg veldig til å bidra både med mitt og med de som jeg jobber med, sier han til

Buljo har et allsidig forhold til musikken. Han har vært profesjonell musiker i over tjue år.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en fabelaktig musiker, og en av de mest spennende fornyerne og fortolkerne av det samiske, sier direktør for Festspillene i Nord-Norge, Tone Winje.

I pressemeldingen fra Festspillene heter det om Buljo at han «har hele livet vært fasinert av møtet mellom samisk og norsk kultur, og regnes blant dem som redefinerer det samiske». Videre heter det at han «beveger seg elegant mellom en rekke ulike musikalske sjangre» og at han har «en imponerende musikalsk bredde».

Fascinert av møtet mellom samisk og norsk

Buljo er født i Oslo i 1969, han er oppvokst med samisk far og norsk mor, og har hele livet vært fascinert av tradisjonsmusikk generelt, og møtet mellom samisk og norsk kultur spesielt. Sang, melodier og rytmer er grunnleggende mellommenneskelige måter å kommunisere på som opptar ham sterkt.

Mikkel Gaup, Sarakka Gaup og Georg Buljo

Buljo har skrevet musikken til familieforestillingen Risten & Ante som Mikkel Gaup står bak sammen med Sarakka Gaup

Foto: Henrik Beck/Kolonihaven

I løpet av festspilluka vil publikum få møte Buljo i flere sammenhenger. Søndag 21. juni vil han fremføre sitt nyskrevne verk ”Maze” i Harstad kulturhus.

Mye av programmet er allerede klart.

– Jeg har visst om det lenge, vi har diskutert litt. Det er lett «å koke» med festspilene, flirer han.

Han skal bidra med flere typer konserter i tillegg til bestillingsverket.

– Jeg har invitert Marit Boine, og Niko Valkeapää kommer med en «gourmetkonsert».

I tillegg kommer Ulla Pirttijärvi, og det lages et barneteater med Mikkel Gaup og Sarakka Gaup.

– Jeg er opptatt av musikk. Jeg lurer på om folk reflekterer over hva musikk er for noe. Et noteblad er ikke musikk, det blir ikke musikk før noen spiller det, før noen hører det, før noen danser til det. Den dimensjonen er jeg opptatt av, sier han.

Og han legger til at musikken er noe fantastisk, noe mystisk og uforklaring som likevel er rundt oss overalt.

Georg Buljo studerte ved Norges musikkhøgskole i Oslo, og startet samtidig det eksperimentelle rockebandet Locomotives som var aktiv fra 1994 til 2001. De turnerte Norge og USA, og var blant annet oppvarmere for The Cure, David Bowie, Supergrass og The Allmann Brothers.

Buljo er også platearbeider i Duippidit Audio Laboratorium i Oslo, og etablerte plateselskapet Duippidit allerede i 2002.

Bakmann for mange

I tillegg til å stå på egne bein, er han bakmann for en rekke artister som Mari Boine, Jan Eggum, Lars Bremnes, Odd Nordstoga og Niko Valkeapää. Dette har resultert i fem Spellemannpriser og ytterligere fire nominasjoner. Han har også produsert og arrangert musikk for tradisjonelle joikere som Johan Anders Bær og Biret Risten Sara.

Georg Buljo & Marja Helena Fjellheim Mortensson foto Ørjan Bertelsen

Festspillprofilen skal opptre i Galleri NordNorge sammen med sørsamiske Marja Helena Fjellheim Mortensson

Foto: Ørjan Bertelsen / Festspillene i Nord-Norge

I 2014 er Georg Buljo Årets Samiske Artist.

Han og Ragnhild Furebotten mottok Festspillenes turnéstipend for 2014 og har gjennom flere konserter utforsket møtet mellom samisk musikk og nordnorsk tradisjonsmusikk.

Buljo har i 2014 også vært aktuell som komponist og utøver i danseforestillingen” Dei to systrene”, og har i tillegg komponert musikken til filmen ”No word for worry”.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se Nordnytt med Vilde Kristine Malmo