Mulig masseutsendelse av asylsøkere igang ved Storskog

En syrisk asylsøker som befinner seg på Vestleiren, 20 minutter fra grensa til Storskog, sier politiet nå har plassert 70 personer der. Han er fortvilet over at de ikke blir fortalt hva som skjer.

Hussam Dibo (27) og bilde av flere asylsøkere i Kirkenes

BA OM HJELP: Minst 20 personer var flydd til Kirkenes og plassert på leiren i går. Nå skal det være enda flere. De frykter at planen er å sende dem til Russland, slik instruksen fra justisministeren lyder.

Foto: Privat

I går publiserte NRK et bilde av flere asylsøkere som ba om hjelp fra ankomstmottaket i Sør-Varanger. De frykter at planen er å sende dem tilbake til Russland.

Hussam Dibo (27) fra Syria studerte i Russland.

FØLER SEG UTRYGG I RUSSLAND: Hussam Dibo (27) studerte i Russland, men forteller til NRK at universitetet sa han måtte dra tilbake til Syria. Da dro han til Norge.

Foto: Privat

– Det kom 30 nye mennesker som har bodd i Svolvær hit i dag, sier Hussam Dibo (27) til NRK.

Daglig leder for Svolvær statlige mottak, Ulf Eirik Johansen, bekrefter til NRK at de har hatt uttransportering i helga.

Asylsøkerne ønsker informasjon

Dibo, som er syrer, ble selv hentet av politiet fra et mottak i Målselv tidlig lørdag.

– Det er 70 mennesker her nå. Ingen her har fått noe informasjon om hvorfor vi er flyttet, men jeg føler på meg at de kommer til å sende oss til Russland i morgen, sier Dibo.

Politiets utlendingsenhet (PU) ønsker fortsatt ikke å kommentere om det er en pågående politiaksjon for transportere asylsøkere tilbake til Russland.

Jon-Ole Martinsen, Noas

BEKYMRET: Jon Ole Martinsen mener Norge bør høre på kritikken fra FN og bremse utsendingene til Russland.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Lørdag bekreftet Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) at de hadde fått vite at uttransporteringen til Russland ville trappes opp denne uken.

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS, sier til NRK at han er bekymret for syrerne som ikke har oppholdstillatelse i Russland:

– Nå blir det viktig å følge disse opp i Russland og se hva som skjer med. Om de blir sendt tilbake til Syria, blir det vanskelig å hjelpe dem, sier Martinsen til NRK.

FN var fredag ute og kritiserte Norge kraftig for å returnere asylsøkere til landet. De vurderer dette som utrygt.

Opererer på instruks fra regjeringen

Flere av dem som er på mottaket nå skal være syrere, etter hva NRK får opplyst. Blant dem er en familie med tre barn som forteller at de solgte alt de hadde for å få råd til reisen til Norge. De kjøpte visum til Russland og ble her i fire dager, opplyser moren i familien.

Dermed skal de ikke få sin asylsøknad behandlet i Norge, etter instruksen justisminister Anders Anundsen sendte ut i november.

– Dette er asylsøkere som vi mener ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland, og det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, sier Anundsen til NRK den gang.

NRK har vært i kontakt med Utlendingsdirektoratet og mottaksleder Kent Richard Witzøe. De kan ikke si noe om de som er plassert på Vestleiren nå, skal sendes til Russland.

Asylsøkere ved Storskog.

STOR LEIR: Leiren ble bygget som ankomstmottak for dem som kom over grensa ved Storskog. Nå opplyser UDI at den bygges om slik at den kan brukes til langtidsbruk.

Foto: Hussam Dibo / Privat