Hopp til innhold

Moxnes ble nektet adgang på ambulanseflybasen i Kirkenes

Rødts leder, Bjørnar Moxnes, ville se hvordan de ansatte hadde det, etter massiv kritikk mot luftambulansetjenesten i nord. Babcock satte foten ned, til tross for at flere ansatte ønsket det.

Bjørnar Moxnes ble nektet inngang på Babcock i Kirkenes

Bjørnar Moxnes (i midten), sammen med partikollegene Vegard Høgsve og Marius Eriksen (Rødt Sør-Varanger), og Theresa Holand (Rødt Sør-Varanger) ble nektet å komme inn på ambulanseflybasen i Kirkenes. Helt til høyre er flysykepleier og tillitsvalgt Kicki Nytun. Hun tok en prat med Rødt-politikerne.

Foto: Jens Ingvald Olsen / Rødt

– Dette er helt uhørt. Jeg er en ombudsmann for befolkningen. Jeg har aldri opplevd å bli nektet besøk på hverken en privat eller offentlig virksomhet. De færreste har noe å skjule, sier Moxnes til NRK.

Partilederen i Rødt la tirsdag ut en direktesending på Facebook utenfor ambulanseflybasen i Kirkenes. Han fikk ikke komme inn på basen, og stiller spørsmål om hvorfor ikke.

Moxnes karakteriserer dette som en politisk adgangsbegrensning, som han aldri har sett lignende til før.

Partiet er kritisk til at luftambulansen er på anbud. Han ønsket innspill fra ansatte slik at Stortinget kan fatte best mulige beslutninger for å hjelpe på ambulanseflysituasjonen i nord.

1. juli i år overtok selskapet Babcock luftambulansetjenesten. Siden da har de fått mye kritikk for sviktende beredskap. Og ansatte frykter utfordringene blir større når vinteren kommer.

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes fikk ikke komme inn på ambulanseflybasen i Kirkenes tirsdag, og i en direktesending på Facebook stiller han spørsmål om hvorfor.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg ville snakke med de ansatte og få mer informasjon om situasjonen. Jeg ville lytte til problemene og diskutere nødvendige løsninger for å sikre tjenesten, sier Moxnes til NRK.

Til tross for at Moxnes ikke fikk komme inn, møtte flysykepleier og tillitsvalgt Kicki Nytunfor flysykepleierne ham på utsiden. Hun forteller i direktesendingen på Facebook at hun fikk beskjed fra klinikksjef om at Moxnes ikke ville bli sluppet inn.

– I e-posten stod det at jeg ikke får ta med Bjørnar Moxnes på basen, fordi de hadde fått beskjed fra baseleder, som er flytekniker på basen her, at han ikke ønsket å ha uvedkommende inn på basen, sier Nytun.

Bjørnar Moxnes ble nektet adgang til ambulanseflybasen i Kirkenes.

Bjørnar Moxnes ble nektet adgang til ambulanseflybasen i Kirkenes.

– Basen er skjermet

I videoen spør partilederen om ambulanseflybasen har hatt besøk tidligere, og om noen har blitt nektet adgang før.

– Styret i Finnmarkssykehuset har vært her, og andre folk. Jeg har aldri i min tid siden 1992 vært med på at noen har blitt nektet adgang så lenge man er sammen med noen som har ID-kort, sier Kicki Nytun.

Operatøren Babcock sier i en pressemelding de selv har sendt ut at basene er skjermet av hensyn til de ansatte, og flysikkerheten.

– Det er synd at informasjonen om skjerming ikke kom frem til Moxnes i tide, men våre medarbeidere har stått i et meget sterkt mediefokus og politisk fokus over lang tid, og flere har uttrykt at de er slitne, sier sjef for flyoperasjoner i Babcock, Hans Skog-Andersen i pressemeldingen.

– Vi driver i en bransje der sikkerheten alltid må komme først. Derfor har vi skjermet alle basene, slik at alle våre ansatte ikke utsettes for unødvendig belastning.

Moxnes sier til NRK at han forstår at det har vært mye press på de ansatte, som har stått i en vanskelig situasjon. Nettopp derfor ønsket han å besøke dem.

– Da er det ofte en lettelse å kunne fortelle om hvordan det egentlig er til en folkevalgt som kan ta saken videre. Det var det som var min hensikt med besøket, sier Moxnes.

Hans Skog-Andersen

Sjef for flyoperasjoner i Babcock, Hans Skog-Andersen, begrunner beslutningen med hensynet til flysikkerhet.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Babcock har bedt om møte med Rødt

Babcock har bedt om et møte med Bjørnar Moxnes i Oslo denne uken for å orientere om driften av ambulanseflytjenesten, men foreløpig ikke fått svar.

Rødt sier til NRK at de er positive til et møte med Babcock, men at e-posten ble sendt 16:20 mandag ettermiddag, til en tilfeldig rådgiver. Da er det ikke rart at den ikke kom fram til Moxnes i tide, mener partiet.

Babcock sier de ønsker å bidra til å gi mer innsikt i operasjonene.

– Det er mange som mener noe om denne saken, og vi opplever at presisjonsnivået i noen tilfeller med fordel kunne vært høyere. I tillegg er det naturlig at mange nyanser forsvinner i medieomtalen, sier Hans Skog-Andersen og legger til at alle som ønsker informasjon om driften av ambulanseflytjenesten, er hjertelig velkommen til å besøke hovedkontoret i Tromsø.

Bjørnar Moxnes sier han godt kan møte Babcock og få den polerte versjonen på hovedkontoret. Men han ønsker også å få den usminket versjonen.

– Ledelsen kommer sikkert med sine ferdige punkter som kommunikasjonsavdelingen har skrevet. Det jeg ønsker er å snakke med dem som har skoene på. Møte flysykepleiere, piloter, de som utfører arbeid for pasientenes beste, sier Moxnes.

Må gjerne snakke med politikere

Skog-Andersen understreker at det ikke er noe som hindrer tillitsvalgte i å møte politiske partier for å snakke om hvordan de opplever virksomheten.

Han reagerer på antydningen i videoen om at Babcock er redd for innsyn.

– Det er vårt soleklare ansvar å ivareta flysikkerheten. Vi har svært strenge rutiner for å avdekke alle forhold som kan påvirke flysikkerheten eller pasientene.

– I tillegg følges virksomheten vår svært nøye av Luftambulansetjenesten og Luftfartstilsynet. Vår beslutning om å skjerme basen er basert på en vurdering av sikkerhet alene, sier Hans Skog-Andersen.

Moxnes sier til NRK at han likevel fikk snakket med flere av sykepleierne.

– For dem er det aller viktigste hensynet til pasientene, og de ser en tjeneste som dessverre har blitt delvis rasert på grunn av anbudsbyttet. De ønsker å få rettet opp i dette for å få tjenesten opp og stå, sier Moxnes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark