Matros Jon-Børge Karlsen og resten av mannskapet på båten «M/S Polar Girl» hadde vært på dagstur til Barentsburg på Svalbard da de så en enorm vannblåst ute i fjorden. Da de kom fram, ventet det en relativt stor overraskelse.
En ensom blåhval på om lag 25 meter hadde funnet veien til fjordene på Svalbard. Fra den 5 meter lange lettbåten kom Karlsen og kokk Håkon Straume tett på det som er verdens største dyr.
– Du føler deg liten når du vet hvor stor den egentlig er. Men den har en fantastisk kontroll. Når den snur seg, ser du hvor elegant den er, og den hadde god kontroll på hvor vi var. Samtidig var den veldig nysgjerrig og leken, forteller Karlsen.
- LES OGSÅ:
Spesielt møte
Ifølge den erfarne matrosen som har jobbet med hval i 12 år, har det blitt mer og mer vanlig med blåhval på Svalbard. Det til tross for at den er relativt fåtallig, om lag 1.000 individer svømmer i Nord-Atlanteren.
Karlsen så kjempen for første gang for tre år siden, og i løpet av juni har mannskapet observert tre stykker i Isfjorden.
– Jeg har nok sett 3–400 isbjørn, men det er noe spesielt å se blåhval, sier Karlsen.
De siste møtene med blåhvalen har vært spesielle.
– Du sitter der på fjorden, det er helt stille og du hører bare fuglene. Så kommer den og blåser rett ved båten! Det gikk kaldt nedover ryggen, og jeg kokte av adrenalin, humrer Karlsen.
- LES OGSÅ:
(Artikkelen fortsetter under)
– Ganske vanlig syn
Etter fangsten på blåhval som ble avsluttet rundt 1900, har bestanden gått kraftig ned. Den har hatt vanskeligere for å etablere seg igjen enn mange andre hvalarter.
– Men den har faktisk blitt et ganske vanlig syn rundt Svalbard de siste år, forteller forskningsleder Tore Haug ved Havforskningsinstituttet.
Han forteller at blåhvalen trekker stadig lenger nord fra områdene rundt Island. Nå har den blitt et ganske vanlig syn også på vest- og nordsiden av Svalbard.
– Man ser den jo faktisk inne i Isfjorden. Jeg har selv sett den på nordsiden av Svalbard, sier Haug.
Han forteller at med de metodene man bruker i dag, er det vanskelig å få gode tall på antallet blåhval. Ifølge Havforskningsinstituttets hjemmesider er det også usikkert hvor gamle hvalene kan bli, men det er ikke usikkert at enkeltindivider kan bli opp mot 100 år.
Og det er nok heller ikke lett å være drektig blåhval, for en nyfødt kalv er om lag syv meter lang og veier 2,5 tonn!