Møtte orkan i Hammerfest – men kjempet seg til kai

Her kjemper Hurtigruteskipet Richard With seg til kai i Hammerfest – tross orkan i kastene. – Men vi måtte jo prøve. Vi hadde jo folk som både skulle av og på, sier kaptein Ulf Berg.

Richard With sliter i vinden

Hurtigruteskipet Richard With slet med å legge til kai i Hammerfest mandag

Foto: Rita Hellesvik

To forsøk måtte kapteinen på Richard With ha før han klarte å manøvrere skipet inn til kai i Hammerfest i formiddag. Tilsynelatende uten at det var vind av det helt ekstreme slaget.

Men kaptein Ulf Berg kan fortelle en annen historie.

– Vi målte faktisk orkan i kastene rett på yttersiden av moloen, og da vi kom oss til kai hadde vi 22 sekundmeters vind, forteller han.

Berg legger til at grensen for skipet når de skal inn til kai er 14 sekundmeter inn fra siden.

Hurtigruteskipet Richard With på vei til kai i Hammerfest

Video: Allan Klo

– Men vindmålingene ved flyplassen forteller jo om betydelig mindre vind. Er det spesielt akkurat ved havna?

Havna ekstra utsatt

– Når sørøsten kommer rett ned på kaia kan det by på utfordringer, og vi får vindhastigheter langt over det som måles på flyplassen. Men vi hadde jo folk som både skulle av og på, så vi kunne jo ikke gi opp med det første. Dessuten hadde vi tid til å gjøre et ekstra forsøk, sier Berg.

Nå er MS Richard With i rute på vei sørover, og NRK snakker med kapteinen idet båten går gjennom Sørøysundet.

– Og nå har vinden gitt seg litt, forteller han.

– Noen vil hevde at disse nye skipene er mindre robuste i vind?

– Det varierer veldig. Gamle Lofoten er jo så lav at den nærmest kan komme inn til kai i le av bygninger, mens vi rager atskillig høyere, sier Berg. Skipets øvrige anløp har gått helt uproblematisk.

Økende vind

En oversikt over vindmålerne fra lufthavnene i Finnmark viser ved 1430-tiden at vinden er økende med opptil 27 meter i sekundet i kastene i Berlevåg, 23 sekundmeter i Honningsvåg og 17 sekundmeter i kastene på Banak. Goliat-plattformen i havet utafor Hammerfest har imidlertid bare 15 sekundmeter i kastene.

Siste varsel fra Meteorologisk institutt er at vinden er minkende mandag kveld, men at det fortsatt er vanskelige kjøreforhold med muligheter for regn som fryser til is på bakken. Det er også risiko for ekstra høy vannstand med 35–45 cm over høyden som er oppgitt i tidevannstabellen.