Monika fridde til Jim direkte på radio

Skuddårsdagen er damenes store mulighet til å fri til sin utkårede. Monika Salvesen fra Harstad tak utfordringen, direkte på P1.

Monika Salvesen fridde til Jim Mathisen direkte i «Nitimen» på P1.

Jim Mathisen og Monika Salvesen har vært et par i åtte år. Nå skal de gifte seg.

Monika Salvesen

Monika Salvesen tok saken i egne hender, og fridde til sin Jim Mathisen direkte på «Nitimen».

Foto: Sonja Ulriksen

– Jeg har lenge hatt lyst til å gifte meg med Jim, men han har vært treg på avtrekkeren. I det siste har han begynt å hinte på at dersom vi skulle forlove oss, måtte jeg ta ansvar. Broren hans ble også fridd til på skuddårsdagen, sier Monika Salvesen.

I dag er det 29. februar, eller skuddårsdagen, en dag med mye overtro knytt til seg. Blant annet er dette dagen gifteklare kvinner kan fri til sin utkårede. Dersom mannen avslår frieriet må han ifølge britisk tradisjon kjøpe kvinnen et par skinnhansker, slik at hun kan skjule at hun mangler en ring på fingeren. Noen steder er unnskyldningsgaven utvidet til tolv par hansker.

– For noen dager siden bestemte jeg meg for at jeg skulle fri. Det er veldig ulikt meg, men jeg begynte å søke litt på internett, og fant flere historier om folk som hadde fridd direkte på TV og i radio. Jeg er så glad i «Nitimen», og tenkte at det kunne være kult, sier Monika.

Tårer i øynene

Så midt i beste sendetid av mandagens «Nitimen» på P1, et program med over 600 000 lyttere på mandager, ringte Monika opp sin samboer Jim Mathisen på direkten.

– Det er meg, Monika.

– Jaha ...

– Jeg sa at du måtte være tilgjengelig på telefon. Jeg vet ikke om du vet hvilken dag det er i dag?

– Skuddår.

– Så har du sagt at hvis vi skal gifte oss, må det være opp til meg.

Hør hele frieriet her:

Jim svarte selvfølgelig «Ja», til alles store glede. Programleder Ida Kjøstelsen kunne blant annet fortelle om tårevåte øyne.

– Da avtalen med «Nitimen»-redaksjonen var gjort, begynte jeg å tvile. Jeg var helt utenfor meg selv, og gikk hele tiden å så etter tegn fra Jim. Søndag måtte jeg spørre han om han elsker meg, forteller Monika, som gjennomførte frieriet med klump i halsen.

– Det ble veldig følelsesladd. Jeg er jo så glad i han.

Nitimen

Programlederne i «Nitimen», Pål Thoresen og Ida Kjøstelsen, koste seg under Monika Salvesens frieri.

Foto: Kjetil Kooyman / NRK

Gifter seg neste sommer

Da seansen var over, begynte meldingene å renne inn. Hele Nav-kontoret i Harstad, hvor Monika jobber, hørte på frieriet, og familien var varslet på forhånd.

– Jeg tror jeg må la Jim få roe seg litt ned. Han var litt stressa etter at vi hadde vært på lufta, og spurte om hele Norge visste det. Men han sa at han ville dette. Jeg får lirke i gang planleggingen litt etter hvert, sier Monika, som ser for seg bryllup neste sommer.