Folk tar snikbilder og går omveier – Jaran tar det med et smil

Den store hobbyen til Jaran Skardal er DRAG. Det er ikke alltid så lett for en ung mann fra Distrikts-Norge.

FOTO: Trygve Grønning / NRK

– Det har vært episoder der man går ut på byen og folk ikke liker det. Eller at enkelte ikke vil at jeg skal komme inn på bussen, sier dragartisten.

21 år gamle Jaran Skardal, fra Andørja i Ibestad kommune, skal representere Nord-Norge i Eurovision Lip Sync Contest i mai. Som drag queen.

Det ser han frem til med store forventninger. Men hverdagen som drag i Harstad, der han nå er bosatt, er ikke bare en dans på roser.

Avisutklipp 2, Jaran Skardal.
På veggen over sminkebordet henger det flere avisutklipp.
Avisutklipp 3, Jaran Skardal.
Noen er mer positive enn andre.
Avisutklipp 4, Jaran Skardal.
– Jeg synes det er dumt at folk bare antar ting. Jeg er ikke homo, forteller Skardal.
FOTO: Trygve Grønning

Tar det med et smil

Skardal, eller Monetta Leone som er artistnavnet, startet med drag fordi han elsker musikk, dans, skuespill og kostymer. Men mest av alt elsker han oppmerksomheten, og det å kunne sjokkere folk på nærbutikken.

Se video av Jarad her.

Når han går på butikken i drag, tar de fleste han møter på det ganske greit. Enkelte stopper opp, og gir han oppmuntrende ord.

Men så er det også noen som går omveier, eller tar snikbilder av han. Det tar Skardal som regel med et smil. Da sier han til dem at de heller kan komme bort å ta et bilde sammen med han.

– Som oftest pleier jeg å si: Jeg er en gutt. Ser ut som et kvinnfolk. Vær så god.

FOTO: Trygve Grønning / NRK

Har mistet venner

Skardal startet sin reise på kottet hjemme på Andørja. Moren skjønte at noe var på gang da hun merket at en del klær ble borte, og at sønnen plutselig ble interessert i sminke. Nå sitter de to gjerne sammen og ser drag på TV.

– Jeg klarer ikke helt å huske overgangen til da foreldrene mine fikk vite det. Det kom så naturlig. Pappa har ikke så stor formening om det, han synes det bare er bra jeg gjør det jeg har lyst til, sier Skardal.

Jaran Skardal.
Sminkebordet til Jaran Skardal.
Jaran Skardal.
Jaran Skardal / Monetta Leone.

På sin reise inn i drag-verdenen har Skardal fått mange nye venner og kontakter. Men han har også mistet noen.

– Flere av vennene mine som jeg hadde på videregående, og som jeg trodde ville være okei med dette, har trukket seg unna. Men alt i alt har jeg fått flere nye venner enn jeg har mistet, sier han.

Jaran Skardal sminker seg.

På gutterommet har Jaran Skardal alt han trenger for å bli Monetta Leone.

Foto: Trygve Grønning / NRK

Tar av seg hatten

Norges kanskje mest kjente dragqueen, Terje Schrøder, er mektig imponert over Skardal, og forteller at han tar av seg hatten og nå er fan.

– Jeg har jo på en måte blitt mammaen til hele drag-Norge, og jeg blir stolt når jeg ser Jaran. Han har virkelig skjønt hva det handler om, sier Schrøder.

Terje Schrøder var med å starte opp gruppen, Great Garlic Girls, i 1981. Da de turnerte rundt med DRAG-show på 80-tallet, var det ifølge Schrøder som å ta springfart å løpe mot en murvegg.

Terje Schrøder i DRAG.

Terje Schrøder er imponert over det Skardal gjør, og er glad over å se at flere går i hans fotspor.

Foto: PRIVAT

Den profesjonelle dragartisten er veldig glad for at interessen nå har spredt seg, og synes Skardal er modig som er så åpen og går foran.

– Dette trenger Norge. Ethvert sted med respekt for seg selv bør ha sin egen dragqueen. Uansett om det er en storby, eller en liten bygd med knappe 1000 innbyggere.