Moloen lå under vann – båt med rundt 20 turister gikk på grunn

En båt med rundt 20 personer om bord gikk på grunn ved Rystraumen i Tromsø mandag ettermiddag. Seks av passasjerene ble fraktet til legevakten.

Båt kræsjet med molo

Kystvakta har nå oppsyn med båten, mens rederiet har ansvar for å få fjernet den.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

SISTE: Kystverket har fraktet turistbåten inn til fjæra, og båten er nå fortøyd der.

– Vannstanden gikk noe ned, og da skled båten av pullerten. Kystvakta skjøv den så inn til fjæra, og har sikret den der, sier Jan Willie Holbu, senioringeniør i Kystverket.

Båten gikk på grunn rundt klokken 13 mandag. Samtlige av de rundt 20 passasjerene og mannskapet ble reddet ut av båten kort tid senere. Seks av passasjerene ble fraktet til legevakten for oppfølging, og ingen var alvorlig skadd.

Kystvakta har nå oppsyn med båten, mens rederiet har ansvar for å få fjernet den.

– Vi har god kontakt med eier av båten og de planlegger hva de skal gjøre videre og hvordan de skal få fjernet den tirsdag. Men det vil ikke gjøres noe mer utover kvelden og natta, sier Holbu og legger til at båten har liten forurensningsfare.

– Båten har en lukket dieseltank på 400 liter, så det anser vi ikke som en stor fare.

Båt til grunne i Tromsø

Båten er nå slept inn til fjæra og fortøyd der.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Moloen var usynlig på grunn av høy vannstand

Meteorologisk institutt har advart om høy vannstand flere steder i Nord-Norge fra og med mandag ettermiddag. I Troms og Finnmark gjelder varselet for den sørlige og den nordlige delen av Troms.

Det er på grunn av den høye vannstanden at båten kjørte på moloen som lå under vann.

– Vi har springflo i dag og mye høyere vannstand enn normalt. Mannskapet på båten har derfor ikke klart å se moloen, sa innsatsleder på stedet, Robin Lindberg, mandag ettermiddag.

På grunn av den høye vannstanden og hull i skroget ble bergingsarbeidet utfordrende. Både Kystvakta, Kystverket, redningsselskapet og en brannbåt deltok i arbeidet med å få båten av grunn.

Båt kræsjet i molo

Båten hadde rundt 20 passasjerer om bord da den grunnstøtte på en molo.

Foto: PRIVAT

– Risiko for grunnstøtinger langs hele kysten

Kystverket opplyser at det er en risiko for grunnstøtinger langs hele kysten på grunn av den høye vannstanden.

– Men vi har ikke gått ut med noen spesielle anmodninger. Sjøfarerne må være aktsomme og oppmerksomme uansett når de beveger seg på havet, sier Ole Petter Husøy, trafikkleder ved Vardø sjøtrafikksentral.

Den høye vannstanden kan føre til oversvømmelser. Folk bes derfor om å sjekke fortøyninger og sikre løse gjenstander inne i naust og ellers i strandsonen.

I tillegg til turistbåten som støtte på moloen i Tromsø, har Kystverket fått meldinger om drivende gjenstander langs kysten.

Nyheter fra Troms og Finnmark