Hopp til innhold

Moddi avslørte mysteriet: – Det gir meg et kick!

Blant mange negative reaksjoner, var det ett anonymt leserinnlegg som hyllet Norges første kvinnelige prest. 55 år etter har mysteriet om hvem som skrev innlegget endelig fått et svar.

Ingrid Bjerkås

Ingrid Bjerkås ble Norges første kvinnelige prest i 1961.

Foto: Stage/NTB/Scanpix

– Leserinnlegget har jo vært et mysterium fordi det var signert anonymt. Jeg vet at det er veldig mange andre som har lurt på hvor denne vakre hyllesten kom fra, sier artist Pål Moddi Knutsen.

I 1961 ble Ingrid Bjerkås Norges første kvinnelige prest da hun ble tilsatt i Berg og Torsken menighet på Senja. At en kvinne skulle lede menigheten skapte rabalder i et samfunn der mange mente det var uhørt at en kvinne skulle forkynne fra prekestolen. Det skapte store reaksjoner, både i avisene og i samfunnet.

Én reaksjon skilte seg ut

Moddi

Artisten Pål Moddi Knutsen fikk svar på spørsmålet han har grublet over i to år.

Foto: Hilde Mesics Kleven

Men blant reaksjonene, var det ett leserbrev i Nordlys som skilte seg ut fra massen. Signert med initialene P.D. skrev forfatteren en hyllest til den nye, kvinnelige presten.

– En ærbødig Hilsen og Salutas til vaar første quindelige Sognepræst, som i disse Dage er tilflyttet sit Kald udi Berg og Torsken, startet det mystiske leserbrevet.

I 50 år har det vært ukjent hvem som skrev brevet, før Pål Moddi Knutsen onsdag fikk en henvendelse fra kvinnen som viste seg å være forfatterens datter.

– Jeg kjenner jeg blir glad bare å tenke på det, det gir meg et kick!

For to år siden var han med på et plateprosjekt, og ble invitert for å lage en sang om Ingrid Bjerkås. Han fikk da hjelp til å grave seg fram til det mystiske leserbrevet som sto på trykk i Nordlys, men ingen klarte å finne fram til hvem som hadde skrevet teksten.

LES OGSÅ: Hun våget å gå foran

Mysteriet ble oppklart

Men på onsdag, selveste kvinnedagen, ble Moddis sang om Bjerkås spilt i andakten i morgensendingen på P1.

– Da var det ei på helgelandskysten som lyttet, og som hørte at det manglet en tekstforfatter. Hun ringte meg med en gang, og det viste seg at det var hennes far, forteller Moddi.

I det øyeblikket ble et gammelt mysterium oppklart. Nå avdøde Harald Lorentzen var forfatteren bak leserbrevet. Han var medlem i den lokale menigheten, og i frykt for oppstyr valgte han å skrive leserinnlegget anonymt.

For Moddi var det derfor et stort øyeblikk da han endelig fant svaret på den gamle gåten.

– Jeg hadde jo for lengst innfunnet meg med at jeg aldri kom til å vite hvem som skrev teksten!