Hopp til innhold

– Nettmobbingen av mitt barn blir ikke tatt på alvor

En 11 år gammel Tromsø-jente har fått opprettet en hatprofil mot seg på Internett. For litt siden skjedde akkurat det samme med en annen jente, i samme klasse.

Netthets

En 11 år gammel jente i Tromsø har fått opprettet en hatprofil på Internett mot seg.

Foto: Skjermdump

– Dette er dessverre ikke den første episoden på skolen. Etter det vi vet er det en til jente i klassen som har opplevd akkurat det samme. Dette kan ikke dysses ned. Det er det for skummelt og alvorlig til. Det må være nulltoleranse, sier moren til NRK.

Moren til den 11 år gamle jenta forteller at datteren kom å fortalte henne om en profil på nettstedet Instagram som var opprettet som en hatprofil mot henne.

Profilen inneholdt blant annet bilder av den 11 år gamle jenta med tekster som «hat, hat og hat» og «ho e bare stygg»

– Vi skjønte ikke med engang hvor alvorlig det var. Men da vi fikk satt oss ned og så på profilen og alle kommentarene innså vi hvor alvorlig det var. Det var ingenting uskyldig i det i det hele tatt, sier Lisa til NRK.

Lisa som er mor til jenta forteller at det første de gjorde var å sende en e-post til lærerne på skolen.

– Jeg følte at læreren jeg pratet med ikke tok meg på alvor, og var mer opptatt av å forsvare seg selv enn å ta tak i saken. Læreren understreket flere ganger at Instagram er utenfor skolens område, og at det derfor er foreldrenes ansvar.

Da NRK pratet med moren ventet hun fremdeles på kontakt fra skolen.

– Hun føler seg nok utrygg.

Siden moren ikke følte at hun fikk det hun hadde håpet på fra skolen, kontaktet hun politiet.

– Vi er veldig positiv over hvor alvorlig politiet tok det, i hvert fall hvis vi sammenligner det med skolen sin reaksjon. Politiet ville ha tak i personen som står bak, og foresatte til personen. Dermed vil de prøve innkalle til forliksrådet. De ville slå hardt ned på nettmobbing.

Da moren pratet med politiet bekreftet de at de hadde fått inn en anmeldelse på en lignende episode.

– Dette er nok den andre jenta i samme klasse.

Lisa mener at man i 2013 ikke lenger kan skille på tradisjonell mobbing og på nettmobbing.

– Hadde dette skjedd i skolegården hadde det nok blitt innkalt til samtale med både elever og foresatte, men nå skjer det tydeligvis ingenting. Fordi det er på nettet, og på fritiden. Det blir for dumt.

Hun ønsker nå en reaksjon fra skolen som viser at de tar dette på alvor.

– Jeg vil at det automatisk skal skje et samarbeid mellom skole og foresatte når noe slikt skjer. At de viser at dette har de nulltoleranse mot. Min datter har på grunn av dette en utrivelig skolehverdag. Hun føler seg nok utrygg.

Skolen kan ikke kommentere enkeltsaker

Rektor ved den aktuelle Tromsø-skolen forteller at hun kjenner til den ene saken, men at hun ikke kan kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikt.

– Jeg kan kun snakke om denne type problematikk på generelt grunnlag. Men hvis moren ikke er fornøyd, så er det alvorlig for skolen, og vi er opptatte av å fortsette en dialog med henne.

Rektoren forteller at nettmobbing er noe som foregår hovedsakelig på fritiden, og at det derfor er andre retningslinjer enn med tradisjonell mobbing.

– Men når mobbingen påvirker elevens skolesituasjon, at det går ut over elevens læremiljø og trygghet, griper skolen tak i det.

Hun forteller videre at de ikke opplever et like stort omfang av nettmobbing som med tradisjonell mobbing, men at det ikke er et ukjent fenomen.

– Vi var i fjor involvert i et forskningsprosjekt som heter «Trivsel i Tromsø», som blant annet gikk ut på digital mobbing. Mange elever svarte på denne undersøkelsen, og da var det veldig liten forekomst av digital mobbing.

– Denne personen må gi seg

Moren er ganske sikker på at det er en person som går i samme klasse som datteren som står bak nettmobbingen.

– På bakgrunn av de personene som følges av denne profilen og kommentarene, er det ganske tydelig at det er en personen som går i klasse med datteren min. Jeg vil bare at det skal slutte, så datteren min kan ha en trygg og fin skolehverdag.

Moren har selv kommentert på bildene på Instagram, hvor hun har bedt personen fjerne profilen.

– Vanligvis når en 11-åring blir truet med politiet, så avslutter de leken. Men det er ikke tilfelle nå dessverre. Det kan vitne om at det er mer enn uskyldig skøyerstreker, men et oppriktig hat etter min mening. Nå må noe gjøres, så det blir en slutt, sier moren til NRK.

Det er nå endret navn på profilen på Instagram, og alle bildene er fjernet.