Hopp til innhold

Kutter psykologtilbud på Svalbard

Ordning med at innbyggere på Svalbard kunne få hjelp av en tilreisende psykolog, er kuttet ut på grunn av pengemangel.

Longyearbyen

70 pasienter har fått hjelp hos tilreisende psykolog i Longyearbyen. Men nå kuttes tilbudet.

Foto: Egil Daleng

Siden 2007 har det vært en ordning med at en psykologspesialist fra Tromsø har hatt fast kontortid to dager i uka i Longyearbyen.

Tilbudet har vært etterspurt, og så langt har 70 pasienter fått hjelp.

Men nå har Longyearbyen sagt at de ikke har penger til å fortsette ordningen. Nå må folk på Svalbard reise helt til Tromsø for å få psykologhjelp.

Saken ble opprinnelig tatt opp av lokalpolitikere på Svalbard som ønsket seg et fast tilbud.

Tabubelagt og fortiet

Longyearbyen sykehus

Sykehuset i Longyearbyen har nå gitt beskjed om at de ikke har penger til å videreføre ordningen med tilreisende psykolog.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

Det er psykologspesialist Per Lofnes i Tromsø som har hatt kontortid i Longyearbyen. Han beklager at tilbudet er blitt kuttet ut. I en rapport skriver han:

Longyearbyen er et lite og svært gjennomsiktig lokalsamfunn, og det er grunn til å tro at psykiske vansker her i større grad er tabubelagt og fortiet enn hva som vanligvis er tilfelle på fastlandet.

Han tror behovet for å være anonym i forbindelse med psykiske problem er større på Svalbard enn på fastlandet fordi samfunnet er så gjennomsiktig.

– Dette gjør at mange kvier seg for å snakke om egne psykiske vansker med helsepersonell bosatt på stedet og som de ofte vil se og komme i kontakt med i en rekke andre sammenhenger.

Høyere alkoholforbruk

Mens Longyearbyen tidligere var et lokalsamfunn innbyggerne bodde over lengre tid, er stedet i dag preget av stor til og fraflytting. Dette gjør det vanskeligere å etablere mer stabile sosiale nettverk, og gjør innbyggerne mer forsiktige med å etablere nære vennskapsrelasjoner.

I rapporten skriver Lofnes at fravær av familie vil kunne øke sårbarhet i forhold til psykiske belastninger.

En annen faktor Lofnes trekker frem er at det på Svalbard er tilgang på billig alkohol.

Denne tilgangen medfører høyere alkoholforbruk blant befolkningen på Svaldbard enn blant befolkningen på fastlandet – noe som kan resultere i økt misbruk og relaterte psykiske symptomer for den enkelte og vedkommendes familie.

Krever psykologhjelp på øya

Per Lofnes anbefaler at ordninga videreføres. Det vil også Longyearbyen Lokalstyre kreve. Saken skal opp til politisk behandling til høsten.

– Vi har et godt tilbud innen legevakttjenester, men det er for dårlig tilbud innen psykisk helsevern. Det har vært en opptrapping innen dette feltet i alle kommuner på fastlandet, men finner ikke spor av dette på Svalbard, sier administrasjonssjef Ivar Undheim.

Han sier kravet om bedre tilbud vil bli rettet mot Helse Nord.