Hopp til innhold

– Spionerte mot Tromsø-radar

Radaranlegget EISCAT i Tromsø skal ha vært utsatt for spionasje under den kalde krigen.

EISCAT på Ramfjordmoen

EISCATs antenneanlegg i Ramfjorden.

Foto: Larsen, Trond Kenneth / SCANPIX

Dette kommer fram i en tysk tv-dokumentar om operasjonene til Stasi, etterretningstjenesten i det tidligere Øst-Tyskland, skriver den svenske nettavisa kuriren.nu.

En finsk forsker ansatt i EISCAT-prosjektet, som blant annet har antenner i Ramfjorden utenfor Tromsø, skal ha levert sensitivt materiale til Stasi.

Blant annet dreier det seg om 29 rapporter, noen av dem med stor militær betydning.

Antenneanlegg

EISCAT er en vitenskapelig organisasjon som i dag har antenneanlegg i Ramfjorden utenfor Tromsø, i Kiruna i Sverige, Sodankylä i Finland og på Gruve 7-fjellet utenfor Longyearbyen på Svalbard. Hovedkontoret ligger i Kiruna.

EISCAT eies av eies av forskningsråd og institutter i medlemslandene Finland, Japan, Kina, Norge, Storbritannia, Sverige, og Tyskland.

Antennene brukes blant annet til å undersøke ionosfæren og nordlyset.

Ti års spionasje

I dokumentaren «Ostspione im Hohen Norden», går den tyske tv-kanalen ARD gjennom gamle dokumenter fra Stasi.

Der kommer det fram at uroen fra østblokken gikk ut på at Eiscat hadde et samarbeid med Nato for å overvåke eventuelle missiler fra Sovjetunionen.

Spionasjen skal ha pågått over ti år, skriver Kuriren, og den finske forskeren fikk betalt flere reiser av Stasi.

Påpeker feil

– Vi er en sivil organisasjon og har aldri blitt finansiert av Nato. Derimot har enkeltforskere fått finansiering for sin forskning av Nato, sier EISCAT-sjef Esa Turunen til avisa.

Han påpeker at det er flere feil i dokumentarfilmen, og legger vekt på at EISCAT ikke sitter på noen informasjon som kan true rikets sikkerhet.

– EISCAT har heller ikke informasjon av militær interesse, sier Turunen.

.