Hopp til innhold

Minus 40 i Finnmark: Turister fra Singapore på trugetur

– Brrrrrr! Med truger og isfiskestang er ekteparet på eventyr i Finnmark. – Jeg har aldri opplevd noe så kaldt, sier Clarissa Ung.

Clarissa Ung isfisker i Alta

Clarissa Ung isfisker i Alta sammen med ektemannen Roy.

Foto: Astrid Krogh

Klar til første trugetur i Alta

Klar til første trugetur i Alta.

Foto: Astrid krogh

– Det er fint å ha solskinn, men det er også fint å ha det kaldt innimellom, sier Clarissa Ung.

Nettopp derfor, på grunn av kulden, har hun og mannen hennes, Roy Lim, valgt å feriere nord for polarsirkelen. I dag var singaporerne på isfisketur i Alta – med truger på bena.

For kaldt?

Men spørsmålet er kanskje om det er for kaldt for dem? Singapore, som ligger i Sørøst-Asia, har tross alt i januar en snittemperatur på dagtid på 30,1 varmegrader – noen få grader «kaldere» enn somrene i den drøyt 700 kvadratkilometer store bystaten.

Singapore er en tropisk by.

I Finnmark er verden annerledes, den er arktisk. Temperaturer mellom 35 og 40 minusgrader har det vært onsdag, både i Kautokeino og Karasjok, som ligger i indre strøk av fylket.

I Alta, der singaporerne er på tur, er det ikke like kaldt. Men med 20 minusgrader i finnmarksbyen, er det likevel en heftig overgang:

Men Clarissa og Roy «står han av» i nord:

– Det er veldig kaldt. Jeg har aldri opplevd et så kaldt vær før. Men jeg tror jeg greier å holde varmen med disse klærne, sier Clarissa Ung.

Første trugetur for Clarissa Ung og Roy Lim

Første trugetur for Clarissa Ung og Roy Lim.

Foto: Astrid Krogh

Guiden passer på

Clarissa og Roy har kjørt med hunder og sett på nordlyset under ferien i nord. Under dagens utflukt er Ida Grubben guiden deres:

– De tar det veldig bra, sier hun.

– Jeg, for min del, passer på at de ikke står eller sitter for lenge i ro. Og så prøver jeg å se etter tegn på at de er kalde. Det er ikke alltid like enkelt å se, men ofte kan man se ganske godt på folk fra varmere steder om de er kalde, sier Grubben.

Vindforholdene i Alta gir likevel Clarissa og Roy litt motstand på turen.

– Når det ikke er vind, er det ikke så ille, men når vinden kommer, så blir det kaldere. Jeg ser frem til å gå inn i lavvoen nå. Der er det godt og varmt, sier Clarissa.

– Fryser ikke ihjel

Roy Lim holder skinnlua inn mot ansiktet på isfiske i Alta

Roy Lim holder skinnlua inn mot ansiktet på isfiske i Alta.

Foto: Astrid Krogh

Ifølge daglig leder i reiselivsbedriften Glød, som arrangerer truge- og fisketuren for paret, er kulde noe turistene forventer når de kommer til Finnmark. Det er heller ikke aktuelt å avlyse turene, selv om kulda biter i kinnene.

– Det blir nok sikkert kaldt for dem, men de kommer ikke til å fryse ihjel, og de kommer til å ha med seg en opplevelse etterpå. Da har vi klart å finne en liten plass inne i hodene deres, sier Trygve Nygård