Minnes den største flyulykka i norsk historie

– Fred være med dem som omkom her denne forferdelige dagen 29. august 1996, sa sysselmannen på Svalbard under årets markering.

Markering etter operafjell-ulykka

Sysselmann Odd Olsen Ingerø og attaché Mikhail Kharitonov hos generalkonsulen i Barentsburg markerte 18 år siden Operafjell-ulykken på Svalbard.

Foto: Magnar Silseth / Sysselmannen på Svalbard

Det var like etter klokka ti på formiddagen 29. august 1996 at flyet, en Tupolev fra det russiske flyselskapet Vnukovo Airlines, styrtet i østsiden av Operafjellet i Adventdalen, få kilometer fra Longyearbyen.

Om bord i flyet var det 125 voksne og fem barn, i tillegg til en besetning på 11.

Alle omkom. Flyet kolliderte med fjellet på grunn av feilnavigering.

Det var vaktskifte i de russiske bosettingene Barentsburg og Pyramiden på Svalbard, og passasjerene på flyet var gruvearbeidere og deres familier som var på vei tilbake på jobb etter to måneders ferie.

Operafjellet

Ulykkesstedet, få kilometer fra Longyearbyen.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

– Må dette aldri skje igjen

Sysselmann Odd Olsen Ingerø deltok fredag på minnesmarkeringen som ble arrangert på Svalbard for 18. gang.

– Det er mitt inderlige ønske at noe slikt aldri vil skje igjen. Fred være med dem som omkom her oppe hos oss denne forferdelige dagen 29. august 1996, sa Olsen Ingerø .

Markeringen holdes hvert år på datoen for ulykken.

Blomster og taler på minnestedet

Det ble lagt ned blomster på minnestedet ved Operafjellet. Attaché ved generalkonsulatet i Barentsburg Mikhail Kharitonov og assisterende direktør for HR-avdelingen ved Trust Arktikugol Sergej Sjabratski holdt taler.

Det gjorde også sysselmannnen.

– Dette er den største flyulykken som har skjedd på norsk jord, og da burde vi møte opp. Det er en årlig tradisjon, og markeringen var veldig fin, sier han til NRK.

Markering etter operafjell-ulykka

Det ble lagt ned blomster på minnestedet ved Operafjellet og holdt taler.

Foto: Magnar Silseth / Sysselmannen på Svalbard