Minnes Martine med milliongave til kreftsaken

29. november 2003 sovnet livsglade Martine inn. Kreftarten Wilms tumor hadde angrepet nyrene og lungene hennes. Det siste fireåringen gjorde før hun sovnet inn, var å danse ballett for foreldrene hjemme i stua i Hammerfest.

Marianne Sivertsen Næss

– Vi sa at vi ikke ønsket blomster til begravelsen, men penger inn på et fond, forteller mamma, Marianne Sivertsen Næss. Nå får kreftsaken 1.3 millioner.

Foto: Allan Klo / NRK

Etter dødsfallet opprettet familien et minnefond.

– Vi sa at vi ikke ønsket blomster til begravelsen, men penger inn på et fond, forteller mamma, Marianne Sivertsen Næss.

Og folk har gitt penger.

– Vanlige folk har donert penger. Barnehager har gitt. En kvinne som hadde 60-årsdag ønsket seg heller penger til Martine, Sondre og Ann Cecilies minnefond.

Marianne synes det er helt fantastisk hvordan folk har bidratt. I starten var det veldig mange i familien som gav penger, men etterhvert som fondet ble mer kjent, har både kjente og ukjente satt inn penger jevnlig.

Fredag overrekkes 1, 3 millioner til kreftsaken.

Tre familier med et barn for lite

Martine på 4, Sondre på 6 og Ann Cecilie på 10 år måtte alle gi tapt for kreften.

Martine Sivertsen Næss

29. november 2003 sovnet livsglade Martine inn. Kreftarten Wilms tumor hadde angrepet nyrene og lungene hennes. Det siste fireåringen gjorde før hun sovnet inn, var å danse ballett for foreldrene hjemme i stua i Hammerfest.

Foto: Privat

Tre familier fra henholdsvis Sømna i Nordland, Hamneidet i Troms og Hammerfest i Finnmark går sammen om å donere 1,3 millioner kroner til kreftforskning og barneavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

De tre familiene har alle opplevd å miste barn i kreft, og dannet i 2003 et fond der privatpersoner kunne donere penger til kreftsaken.

– Vi har penger stående i dette minnefondet, og ønsker at pengene skal komme kreftsyke barn tilgode. Det var utgangspunktet for at vi opprettet fondet.

Denne måneden er det den internasjonale barnekreftmåneden. September skal brukes til å skape bevisstgjøring rundt barnekreft. Barnekreftmåneden skal sette fokus på ulike typer kreft som hovedsakelig rammer barn, overlevelse og ikke minst hjelpe til å samle inn støtte til forskning og støtte til familiene.

– Vi tenkte at dette var en fin anledning til å ta dette initiativet. Det har vært en tanke ganske lenge om å avslutte fondet, for vi har ikke klart å få det ut på den måten som vi har ønsket,og nå passer det å avslutte fondet.

Til kreftforskning på barn

– Vi gir en million kroner til Barnekreftforeningen, og pengene skal gå til forskning på barnekreft. Da vi hadde et kreftsykt ønsket vi å finne mer ut av det. Vi benyttet oss av alternativ behandling, fordi skolemedisin ikke hjalp.

Målsettingen er å få svar på hva som hjelper når barn blir rammet av kreft.

– Da Martine døde var det så sterkt, og vi hadde et inderlig ønske om å gjøre noe mer. Dermed ble minnefondet ble opprettet. Det føltes veldig godt å kunne bruke det som skjedde, som var helt forferdelig, som fortsatt er tungt å bære, til å kunne hjelpe andre. Det er drivkraften.

Pengene overrekkes fredag under en tilstelning på UNN.

– Jeg og mammaen til Ann Cecilie skal møte Barnekreft foreninga i Tromsø. Vi skal også besøke barneavdelingen på UNN, der har både Martine, Sondre og Ann Cecilie vært til behandling. Vi gir bortimot 300.000 til barneavdelinga.

Familiene ønsker at barn som er til behandling for kreft skal få mulighet til å ha det litt bedre når de er inne til behandling

– Det er veldig godt å avslutte fondet, men samtidig er det veldig vemodig. På en måte avslutter vi noe som vi tok initiativ til i en situasjon der vi var veldig sårbar. Det var en krevende situasjon.