Mindre vind enn forventet – men nytt lavtrykk er allerede på vei

Lavtrykket som var ventet onsdag rekker ikke å bygge seg opp så mye som fryktet. Det ser ut som Troms og Finnmark slipper billig unna – i hvert fall i første omgang.

Snøbyger og mildvær i Tromsø

Torsdag kan det bli tette snøbyger og mye vind i Troms. Her fra Tromsø på tirsdag.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det kraftige lavtrykket som ventes i kveld, ser nå ut til å hovedsakelig treffe Nordland. I Troms og Finnmark ser det ut til at vi ikke får noe særlig mer enn sterk kuling i kveld, sier vakthavende statsmeteorolog, Håvard Thorset.

Meteorologene har hatt noen utfordrende dager på jobb, for uværet som er på vei mot Nord-Norge har vist seg å være svært ubestemmelig. Først fryktet de ekstremvær, men nå ser det litt bedre ut.

– I Nordland blir det perioder med full storm, mens lenger nord ser det mye roligere ut. For det aller meste blir det ikke kraftig vind. Det er en kort periode i kveld der det kan komme opp i sterk kuling eller liten storm i sørlige deler av Troms.

I Troms blir det forbigående minking til sørøstlig bris med enkelte snøbyger på starten av onsdagen. Fra ettermiddagen blir det kuling, sludd og forbigående regn. Onsdag kveld blir det kortvarig sterk kuling, kan hende liten storm i sørlige deler av fylket.

– Urolig værtype

Fylkesmannen i Troms har tatt sine forholdsregler om det skulle bli så ille som først meldt, men nå ser det ut som mange kan puste lettet ut. Bare ikke så altfor lenge.

– Det er en veldig urolig værtype for tiden. Det kommer et nytt lavtrykk allerede torsdag morgen som det også er vanskelig å varsle. Det er mye usikkerhet i det enda. Slik det ser ut nå gir faktisk det lavtrykket mer vind i Troms enn vi får i kveld.

Foreløpig ser det ut som Troms får ny økning til en sørvestlig og senere nordvestlig liten til kanskje full storm torsdag morgen.

– Det blir tette snøbyger og det kan bli vanskelige kjøreforhold med snøfokk, mye vind og snøbyger.

Fra torsdag ettermiddag fortsetter det med nordvestlig sterk kuling og snøbyger.

Mye oppholdsvær på Svalbard

På Svalbard er det ifølge Håvard Thorset ikke så mye vær onsdag.

– En nordvestlig liten kuling i dag, litt minkende utover dagen og noen snøbyger i vestlige og nordlige deler av Spitsbergen. Ellers mye oppholdsvær.

Torsdag blir det frisk bris, men om ettermiddagen øker det til en nordlig liten kuling.