Millionkrangel om feilutbetalinger ved skandalesykehus kan havne i retten

Finnmarkssykehuset går rettens veg for å få utbetalt flere titalls millioner kroner fra selskapet som har bygd skandalebefengte Nye Kirkenes sykehus.

Nye Kirkenes sykehus

Styret i Finnmarkssykehuset på befaring på nye Kirkenes sykehus i april.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Prosjektsjef for Nye Kirkenes sykehus, Lill-Gunn Kivijervi er ordknapp, men hun bekrefter overfor NRK at de nå går til rettslige skritt for å få pengene tilbakebetalt.

– Vi er inne i sluttoppgjørsfasen og er uenige. Derfor har vi nå levert stevning til Øst-Finnmark tingrett, sier Kivijervi.

Nye Kirkenes sykehus

Prosjektdirektør for nye Kirkenes sykehus, Lill-Gunn Kivijervi

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Pengene det strides om er en feilutbetaling fra Finnmarkssykehuset til den tyske entreprenøren Cadolto på over 60 millioner kroner.

Den tyske entreprenøren har ikke gitt Finnmarkssykehuset noen garantier for at pengene vil bli tilbakebetalt.

Cadolto har sågar hevda at de har fått for lite betalt fra Finnmarkssykehuset.

Det tyske selskapet har dessuten hele tiden hevdet at de ikke har ansvar for forsinkelsene, og har skyldt på en lokal entreprenør i Kirkenes.

Dette har Kirkenes Byggservice avvist som bare tull.

Finnmarkssykehuset har dessuten krevd 57 millioner kroner i dagbøter etter de store forsinkelsene på bygginga av det nye sykehuset i Kirkenes.

– Dagbøtene er også en del av sluttoppgjøret som det nå strides om, forteller Kivijervi.

Sprekker, nye Kirkenes sykehus

Det nye sykehuset i Kirkenes er kraftig forsinket etter at sprekkdannelser måtte utbedres. før det kan tas i bruk.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Halvannet år forsinka

Kirkenes sykehus er nå snart et og et halvt år forsinka i forhold til det som var den opprinnelige planen. Og det blir ytterligere utsettelser. Før helga bekjentgjorde Finnmarkssykehuset at sykehuset ikke er klart for pasienter før i september.

Lill-Gunn Kivijervi forklarer at det er fordi det har tatt lengre tid enn planlagt å utbedre branntetting samt få styringssystemene for tekniske anlegg på plass.

Regninga for murarbeidene med å rette bygningsmessige og tekniske feil kommer på flere titalls millioner kroner. Men Finnmarkssykehuset setter sin lit til at entreprenøren Cadolto dekker utgiftene i sluttoppgjørsprosessen og at sykehusprosjektet derfor ender opp i tråd med budsjettet på 1,48 milliarder kroner.

Cadolto på sin side hevder at det er de som har penger utestående med Finnmarkssykehuset og at de setter sin lit til det norske rettssystemet dersom saken skulle havne der.

Nye Kirkenes sykehus

Det nye sykehuset i Kirkenes skulle vært tatt i bruk for snart halvannet år siden.

Foto: Bernt Nilsen