Milliardskandale i Troms Kraft

1,5 milliarder kroner ble feilført i Troms Kraft sitt svenske datterselskap. Selskapets svenske toppsjef har gått av.

Video 323ed885-138b-4170-9140-b760f398a445.jpg

Troms Kraft sitt prosjekt Kraft & Kultur i Sverige har feilført inntil 1,5 milliarder kroner i inntekter.

I en pressemelding skriver Troms Kraft at summen til nå synes å være et resultat av flere års manipulasjon av selskapets regnskaper.

– Rystet

Oddbjørn Schei

Konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft AS.

Foto: Bernt Sønvisen/Troms Arbeiderparti

Avvikene ble avdekket av Troms Kraft-ansatte gjennom intern oppfølging og kontroll.

– Vi er rystet av det vi nå opplever. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei som også er styreleder i det heleide datterselskapet Kraft & Kultur AB.

Administrerende direktør for Kraft & Kultur, Boris Benulic, ba forrige uke om avløsning.

– Jeg ønsker styrets avgjørelse om å gå til politianmeldelse velkommen, sier en ordknapp Benulic til Dagens Næringsliv .

Anmeldt

Regnskapene har vært revidert uten merknader. I tillegg ble det gjennomført en særskilt revisjon av inntektsstrømmene og fordringsmassen i 2009, uten at det ble oppdaget feil.

Konsekvensen er at inntektene har blitt satt alt for høyt og at selskapet har måtte betale ekstra skatt, mener Troms Kraft.

– Vi stiller oss spørrende til hvorfor regnskapsavvikene ikke ble avdekket i revisjonene, og håper de videre undersøkelsene vil gi svar, sier Schei.

Styret i Kraft & Kultur i Sverige AB har besluttet å politianmelde forholdet. Ekobrottsmyndigheten (svenske Økokrim) skal også granske saken.

– Ingen har beriket seg

Odd Roger Enoksen

Styreleder i Troms Kraft, Odd Roger Enoksen.

Foto: Torje Bjellaas / NRK

Styreleder Odd Roger Enoksen sier saken er alvorlig for konsernet.

– Vi er tilfreds med de tiltakene som er iverksatt, og vi vil følge den videre prosessen med stor oppmerksomhet, sier Enoksen.

Er det noen som har beriket seg?

– Ikke som vi kan se, sier Enoksen til NRK og understreker at milliardskandalen ikke vil få noen konsekvenser for bedriften eller kundene.

– Vi er et solid selskap, framholder han.

I hardt vær

Det er ikke første gang det blåser rundt Tromsø-konsernet. I fjor ble det avdekket at konsernet hadde gitt 200.000 kroner til Senterpartiet . Troms Kraft avviste at det var snakk om partistøtte og kalte det prosjektstøtte.

Troms Kraft AS er et energikonsern med hovedkontor i Tromsø og har en omsetning på rundt tre milliarder, der halvparten kommer fra Sverige. Konsernet eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent), og har 450 ansatte.

Troms Kraft eier 12 kraftverk og er deleier i fire andre selskaper.

Troms Kraft skal neste måned legge frem regnskapet for tredje kvartal. Her er det ventet at milliardskandalen i det svenske datterselskapet vil komme til syne.

Eierne Troms fylkeskommune og Tromsø kommune opplyser at de har tillit til selskapet.

– Vi har full tillit til administrasjonen og styret i Troms Kraft, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.