Hopp til innhold

Milliard-radaren vil ikke hjelpe Vardø i en krig

Nato vil neppe komme raskere til Finnmark i en krisesituasjon på grunn av Globus 2-radaren i Vardø. Den er umulig å forsvare uansett, mener forsvarsekspert.

Globus 2-radaren i Vardø

Globus 2 skal oppgraderes for en milliard, men den fører neppe til at USA og Nato vil ofre noe ekstra i forsvaret av Øst-Finnmark, mener ekspert.

Foto: Odd Erik Sandbakken / NTB scanpix

Radaren i Vardø inngår i et forsvar mot kjernefysiske rakettvåpen. Nylig ble det klart at den skal oppgraderes for en milliard.

Dermed kunne man tro at radaren er så viktig for Nato at Øst-Finnmark vil få rask hjelp i en krigssituasjon. Men tidligere flaggkommandør Jacob Børresen tror den betyr marginalt:

– Et slikt fremskutt og svært sårbart anlegg har sin fremste funksjon i fredstid. Den typen faste installasjoner vil bli ofret veldig tidlig i en krig uansett, sier Børresen til NRK.

– Hvordan skulle man beskytte radaren mot et flyangrep med langtrekkende presisjonsvåpen? Det lar seg ikke gjøre.

Lenge å vente på Nato-hjelp

I forrige uke kom nyheten om at det vil ta en til to måneder for Nato å stille med en hovedstyrke i Norge. Da Forsvarets årsrapport for 2015 ble lagt fram i dag, ble det bekreftet at forberedelser på et militært forsvar av Norge har vært nedprioritert de siste 10–15 årene.

Høyres representanter i Nord-Norge tok opp saken på partiets landsmøte i helgen, der det ble vedtatt et krav om å styrke forsvaret betydelig.

Jacob Børresen har blant annet vært med i Forsvarspolitisk utvalg, og han har kritisert nedbyggingen av det norske invasjonsforsvaret.

– Er det mulig å tenke seg at Nato skulle la være å komme Nord-Norge til unnsetning i en krise?

– Ja, det er det mulig å tenke seg. Forutsetningen må være at det er en internasjonalt spent situasjon hvor Nato og USA er opptatt andre steder i verden, og at det ikke er norske styrker i Øst-Finnmark til å møte Russland, sier Børresen.

Jacob Børresen

– Krigshistorien er full av usannsynlige ting, sier Jacob Børresen.

Foto: Privat

– Det skal lite til før et sånt scenario er nesten er utelukket. Det er at Norge etablerer en stridsgruppe på Garnisonen i Sør-Varanger og en stridsgruppe på Garnisonen i Porsanger. Det trenger ikke være styrker som har sjanse til å stanse en invasjon, men de må ha evne til å etablere en stridssituasjon.

Børresen ser også for seg en annen mulighet: En generell konflikt hvor Russland har kommet til at krig er uunngåelig, og forsøker så tidlig som mulig å etablere russisk kontroll i Barentshavet.

Usannsynlig, men ...

– Begge scenarioene er høyst spekulative, og det er en bibel av argumenter for at det ikke er sannsynlig, sier Børresen.

Han mener Norge likevel bør være forberedt på å forsvare også Nord-Norge militært.

– Krigshistorien er spekket med usannsynlige ting som kommer overraskende og som etterretningstjenester ikke kan avdekke i tide. Derfor er det fornuftig for et land som Norge å ha permanente bakkestyrker i Finnmark og være rutinemessig til stede med luft- og sjøstridskrefter.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark