Miljøorganisasjon gir 100.000 i dusør for fellende tips om død ulv

– Det vil alltids være noen som vet noe.

Død ulv funnet i Alta

SNO HENTET DØD ULV: Ken Gøran Uglebakken i SNO med den døde ulven som tirsdag ble funnet i Alta. Nå vil Miljøvernforbundet gi 100 000 til tips som fører til en oppklaring av saken.

Foto: Statens naturoppsyn

Ørjan Holm, nestleder i Norges Miljøvernforbund

Ørjan Holm i Norges Miljøvernforbund vil ulovlig ulvejakt til livs.

Foto: Norges Miljøvernforbund

Ulven som ble funnet død i Alta i Finnmark tirsdag hadde ingen synlige skader. Til NRK sier Statens naturoppsyn (SNO) at det likevel er uvanlig at en ung hanulv dør uten det er årsaker til det.

– Forgiftet

Politisk nestleder i Norges Miljøvernforbund Ørjan Holm tror det er en sjanse for at noe ulovlig har skjedd med ulven.

– Det ser ikke ut til at dyret er skutt, men det kan være forgiftet, sier han.

Nå utlover miljøorganisasjonen en dusør.

– De som kan påvise noe eller komme med tips om hva som har skjedd med ulven, om hvem som har påført ulven skader, og som kan medføre fellende dom, vil få en belønning på 100.000 kroner, sier Holm.

– Hvis det har skjedd noe ulovlig, så vet vi at det finnes noen som vet noe. En eller annen plass. De vil vi komme i kontakt med, sier han.

– Uvanlig

Ulven ble funnet i fjæra i Kåfjord som ligger i Alta, av elever ved Øytun Folkehøgskole. Den veide 43,7 kilo.

Rune Somby i SNO beskriver hendelsen som uvanlig.

Rune Somby

Rune Somby i SNO.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Der sjelden at det i det hele tatt blir observert ulv nær kysten av Finnmark. Som regel blir de sett på indre strøk og nær grensetraktene mot Finland og mot Indre Troms, forklarer han.

Somby regner med at ulven var en «kjenning» av Statens naturoppsyn.

– Vi sporet en ulv i området mandagen i forveien, og noen dager senere i Talvik-området i Alta. Vi antar at det er den samme ulven som ble funnet nå, sier han.

– Uakseptabelt!

DNA-prøver er tatt av ulven, og legemet er sendt til veterinærinstituttet i Oslo, for obduksjon. Nå venter SNO på svar om det er den samme ulven som har vær observert den siste tiden, så vel som dødsårsaken.

Ørjan Holm i Norges Miljøvernforbund håper nå at noen som vet noe om den døde ulven, tar kontakt.

– Vi vil ulovlig ulvejakt til livs. Vi kan ikke akseptere det som skjer. Det er dessverre en trend nå at ulv som er på vandring i Troms og Finnmark blir tatt av dage på en eller annen måte. Det er fullstendig uakseptabelt.

Dersom noen har forgiftet ulven, er ikke det en unik hendelse. Så sent som tidligere i april ble det kjent at det hadde blitt funnet flere typer rottegift i kroppen til en ulv som ble avlivet i Østmarka.