Miljøministeren: – Dette befester Tromsø som verdens arktiske hovedstad

Regjeringa bevilger 500 millioner kroner til et nytt tilbygg ved Framsenteret i Tromsø. Senteret får også mange nye forskere.

Framsenteret

Slik kommer Framsenterets til å se ut når byggetrinn 2 er ferdig om noen år.

Foto: Framsenteret

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen gitt startbevilgning til neste byggetrinn ved Framsenteret i Tromsø.

Stor utvidelse

Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker fortalte i morges at regjeringen har bestemt at byggetrinn 2 ved Framsenteret skal settes i gang. Totalt kommer utvidelsen til å koste en halv milliard kroner.

Foto: Dan Henrik Klausen

Dette betyr en stor utvidelse, både i antall kvadratmeter, men ikke minst når det gjelder forskningsvirksomheten ved senteret.

Det var fiskeriminister Elisabeth Aspaker som kom med denne nyheten nå i morges.

– Jeg er kjempeglad for at vi har fått dette til, sier hun. Dette betyr at landets viktigste forskningssenter når det gjelder arktisk forskning, blir enda bedre.

  • Les også: Buchardt med nye hotellplaner
  • Les også: Næringslivet vil stoppe store hotellplaner
  • Les også: Norsk Polarinstitutt i Tromsø utsatt for spionasje
  • Se video:
    Aspaker om Framsentret

Innholdsrikt bygg

Tine Sundtoft

Klima- og miljøministeren venter stor økning i aktiviteten ved Framsenteret når byggetrinn 2 blir ferdig.

Foto: Jørn Inge Johansen

Framsenteret består i dag av 21 institusjoner som driver med tverrfaglig forskning, formidling, rådgiving og forvaltning innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologi. Blant institusjonene som holder til i senteret, er Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet og Bioforsk.

– I alt er det 250 ansatte ved forskningsinstitusjonene og de internasjonale sekretariatene som i dag er samlet i Framsenteret. Når nybygget kommer, blir det ytterligere 190 ansatte, 70 av dem kommer fra Havforskningsinstituttet, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Befester Tromsøs stilling

Framsenteret

Framsenteret er viktig for Norges ledende rolle i Nordområdene, og befester Tromsø som verdens Arktiske hovedstad. Det sier klima- og miljøministeren.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Ved å bygge ut Framsenteret styrker vi Norges ledende rolle internasjonalt i nordområdene, sier Sundtoft. Vi befester også Tromsø som verdens arktiske hovedstad, sier miljøministeren.

I tillegg til forskning huser Framsenteret viktige internasjonale sekretariater, som Arktisk Råd og North Atlantic Marine Mammal Commission, (NAMMCO). I april ble det også besluttet å lokalisere det internasjonale urfolkssekretariatet til Framsenteret.

Arbeidet kan begynne

Byggetrinn 2 ved Framsenteret kommer til å koste en halv milliard kroner. I revidert nasjonalbudsjett har regjeringa satt av 25 millioner som en startbevilgning. Dette betyr at arbeidet med planleggingen av bygget kan komme i gang, og det innebærer også at resten av pengene blir bevilget etter hvert.

En gledens dag

– Dette er en gledens dag for oss! Det sier administrerende direktør for Framsenteret, Are Johnsen.

– Dagens bevilgning betyr at vi kan fullføre planprosessen. Dette vil vi bruke resten av dette året på, sier han.

– Deretter står vi foran en byggeperiode på knapt to år, så når vi kommer til 2018, så vil det nye bygget stå der i all sin prakt, sier en fornøyd direktør.

  • Se video:
    Framsenteret får penger til utbygging