Både Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) mener at utvalget bak rapporten «Effektiv og bærekraftig arealbruk i oppdrettsnæringen» i for liten grad har lagt vekt på vannforskriften og naturmangfoldloven.
DN skriver i en høringsuttalelse at utredningen mangler nødvendige koblinger til vannforskriften og naturmangfoldloven. «Den kan oppfattes som så fokusert på næringsvilkår at den blir litt for svak på andre og legitime interesser i kystsonen», hevder DN i sin uttalelse til Fiskeri- og kystdepartementet.
- LES OGSÅ:
Økte utslipp
Havbruksnæringen står for de største menneskeskapte utslippene av næringssalter i sjø fra Lindesnes til grensen mot Russland, påpeker Klif.
Foto: Fylkesmannen i TromsKlif påpeker i sin uttalelse at vannforskriften vil ligge til grunn for all framtidig arealbruk i kystsonen. Også Klif er kritisk til at rapporten i liten grad nevner prinsippene i naturmangfoldloven, og hvilke konsekvenser denne loven har for framtidig forvaltning av sjøareal.
Havbruksnæringen står for de største menneskeskapte utslippene av næringssalter i sjø fra Lindesnes til grensen mot Russland, påpeker Klif. «Det er grunn til å tro at tilførslene fra akvakulturvirksomhet vil fortsette å øke mer enn øvrige kilder. Klif er bekymret for at de økte utslippene kan føre til forringelse av vannkvalitet som algeoppblomstringer, lavere oksygeninnhold og redusert biologisk mangfold», heter det i uttalelsen fra Klif.
- LES OGSÅ:
Lakselus
DN uttrykker størst bekymring for uheldige følger som havbruksnæringen kan ha for bestandene av atlantisk villaks. Her blir det påpekt at ifølge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning framstår lakselus og rømt oppdrettslaks som «ikke-stabiliserte og eksistensielle trusler mot norsk laks».
Bestandssituasjonen for villaksen er svært alvorlig i enkelte regioner av landet. Det samme er tilfelle for sjøørret og sjørøye, skriver DN.
- LES OGSÅ:
Godt og grundig
Til tross for kritikk på enkelte punkter, gir både DN og Klif ros til ekspertutvalget. «Godt og grundig arbeid», skriver Klif, og tilføyer at rapporten inneholder flere gode forslag som kan bidra til bedre utnyttelse av arealet langs kysten, og samtidig ivareta miljøhensyn.
Klif støtter forslaget om inndeling i større produksjonsområder med tilhørende utsettsoner og oppdrettsfrie soner. Også DN støtter hovedprinsippene om store produksjonsområder, utsettsoner og «branngater», det vil si oppdrettsfrie soner som kan hindre spredning av fiskesykdommer og parasitter.
Rapporten ble sendt på høring fra Fiskeri- og kystdepartementet i februar i år.
- LES OGSÅ: