Hopp til innhold

– Øvelse i Nord-Norge vil provosere

I mars samles om lag 5000 soldater til den største militærøvelsen i Finnmark på flere tiår. Forsvaret er forsiktig med å beskrive øvelsen, men Paal S. Hilde ved Institutt for forsvarsstudier betrakter øvelsen som et tydelig tegn på at man ønsker å sende et politisk signal østover.

Cold Response

I mars samles om lag 5000 soldater til øvelse i Finnmark. Bildet er tatt ved en tidligere øvelse

Foto: Forsvaret

– Man ønsker å vise verden og selvfølgelig vår nabo i øst, at NATO er tilstede, og at NATO er både relevant og evner å forsvare Norge om det skulle bli behov for det, sier Paal Sigurd Hilde som er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier.

– Derfor ønsker Norge generelt å trekke utenlandske soldater til øvelser i Norge og å arrangere større NATO-øvelser, sier han.

Paal Sigurd Hilde

Paal Sigurd Hilde tror øvelsen vil bli sett på med mindre blide øyner i øst.

Foto: Institutt for forsvarsstudier

Han mener øvelsen i Finnmark viser at forsiktigheten fra den kalde krigen er over - og at det vil bli lagt godt merke til i Russland.

– Jeg vil anta at de som ser på NATO med mindre blide øyner på andre siden av grensen kan oppfatte dette provoserende, sier Hilde.

Skal øve på en eventuell overgang til krig

Morten Haga Lunde er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, og ansvarlig for øvelsen som vil samle om lag 5000 norske soldater. I denne omgang deltar ikke utenlandske styrker.

– Det vi har fått i oppdrag av, og som forsvarsjefen nå skal utrede, er hvordan forsvaret best bør organisere seg for å håndtere en alvorlig episode, krise og eventuelt en overgang til krig.

Lunde sier de bare utfører oppdraget de har om å kunne forsvare landet:

– For oss i forsvaret og for meg som felles styrkesjef, så har jeg som oppdrag å drive operasjoner og øve i og tilvenne styrkene til alt territorium i Norge.

Vanskelig å si om det er en provokasjon

Sist Brigade Nord gjennomførte en større øvelse i Finnmark var i 1967.

At øvelsen som er den største i Finnmark siden da vil kunne provosere i øst kommenterer han slik:

– Det er vanskelig å si. Vi får vente med å høre hva omverden har til kommentar om dette.

Morten Haga Lunde

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde, har ansvaret for rundt 5000 soldater under øvelsen i mars neste år.

Foto: Arild Moe / NRK