Hopp til innhold

Mikkel ble reddet i (g)revens tid

Da Aina Bjørnenak kom hjem fra skituren, fikk hun hakeslipp: I et tre hang en rødrev, bom fast!

Rødrev henger fast i tre i Bardu

– Reven er en smarting. Beklageligvis var denne reven litt for smart for seg selv, konkluderer zoolog Petter Bøckmann.

Foto: Aina Bjørnenak

– Jeg kom tilbake fra en skitur og var hundre meter fra huset, da jeg registrerte noe i sidesynet. Da jeg kikket nærmere, så jeg at det var en rev som hang der, forteller Aina Bjørnenak.

ENDTE BRA: Reven slapp fra dramaet med skrekken.

Skituren fikk en helt annen slutt enn normalt for Bjørnenak, som er fra Bardu kommune i Troms. Salangen-Nyheter omtalte saken først.

Da hun kikket nærmere på rødreven i treet, så den mest ut som et reveskinn, der den hang.

– Det kom ikke en eneste bevegelse fra dyret. Men så fikk jeg en sånn følelse man kan få når man har et portrettbilde på veggen, der det føles som om øynene bare glir etter deg, smiler hun.

Da hun kom nærmere, begynte reven å røre på seg. Hun skjønte at hun ville trenge hjelp til å få reven ned fra treet, og fikk tilkalt et par naboer. De kom til unnsetning med hver sin spade, som de ville bruke for å unngå å bli bitt av reven.

– Reven var ikke så samarbeidsvillig, kan du si. Den var mer interessert i å bite spaden enn å få hjelp av den. Men etter litt lirking fra begge sidene, fikk de til slutt reven løs, smiler Aina.

Aina Bjørnenak

SJELDEN OPPLEVELSE: Aina Bjørnenak trodde først reven var død. Det var den så langt ifra!

Foto: privat

Vel nede på bakken løp den kjapt av sted, inn mellom trærne. Hun fikk litt vondt av å se at den haltet på den ene bakfoten, men har tro på at reven kommer seg igjen etter at den slapp med skrekken fra nærmøtet med ei gjenstridig ungbjørk og skumle mennesker.

– Jeg håper at den bare var litt støl etter å ha sittet fast i treet, den satt jo fast i hoftepartiet. Reven var nok ganske frisk og rask i utgangspunktet siden den hoppa opp i treet, mener Bjørnenak.

For lur for seg selv

Reveredderen var vitne til et øyeblikk man ikke opplever så ofte. Rødrever som klatrer i trær, er er ganske så sjeldent syn, ifølge zoolog Petter Bøckmann ved Naturhistorisk museum.

– Rødrev er et dyr i hundefamilien, som er kjent for å være flinke til å løpe. Prisen man betaler for å løpe, er at man ikke er noe flink til å klatre, resonnerer han.

Bøckmann tipper at reven på klatretur må være en ungrev.

– Ungrever gjør teite ting hele tiden, litt sånn som ungdommer. Den har sikkert vært sulten, kanskje det har vært en fugl eller noe som har luktet godt oppi der, så har den løpt opp i treet. Og så har det skåret seg, sier Bøckmann.

Rever har stor hjerne, er nysgjerrige og gjør mye rart. Bieffekten av det, sier zoologen, er at den gjør enda mere rart. Men de lærer av sine feil.

Petter Bøckmann

Zoolog Petter Bøckmann er ikke overrasket over at rever gjør ting de egentlig ikke kan. – Ungrever gjør teite ting hele tiden, litt sånn som ungdommer.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det kan godt hende at denne reven på nytt kommer til å klatre i et tre, men da vil den nok være mer forsiktig. Rever er ikke teitere enn andre pattedyr, snarere tvert om. Reven er en smarting. Beklageligvis var denne reven litt for smart for seg selv.

– Og den kom ut av det med kanskje ikke æren, men livet, i behold.

– Og det er det som teller for revens del. Reven er ikke et sosialt dyr, sånn som oss. den har ikke noe problem med ikke å komme ut med æren i behold. Den føler ikke at den har driti seg ut, sånn som det vi gjør. Sosiale dyr føler at de driter seg ut. Sjimpanser kan for eksempel bli lei seg fordi de føler at de har dumma seg ut. Rever gjør ikke det, sier Bøckmann.