Hopp til innhold

Mikke byttet kjønn: – Nå ville jeg kanskje tenkt annerledes

Helsedirektoratets ekspertgruppe anbefaler at regjeringen fjerner kravet om sterilisering for å endre juridisk kjønn. Det er Mikke Hurri glad for, men for han er det uansett for sent.

Mikke Hurri og sine to pass

For å være en mann på papiret, for eksempel i passet, måtte Mikke blant annet fjerne eggstokkene sine. Derfor kan han aldri få biologiske barn.

Foto: Marita Andersen

– Jeg er kjempeglad for at andre etter meg kan få en bedre løsning enn det jeg fikk, sier Mikke til NRK.

I dag må personer som har en annen kjønnsidentitet enn den de er født med gjennomgå sterilisering for å kunne endre sitt juridiske kjønn. I 2013 gjennomførte Mikke Hurri en endelig kjønnsoperasjon som gjorde at han kunne bli anerkjent som en mann juridisk. Saken fikk stor oppmerksomhet i hele landet.

– Jeg har gitt fra meg min genetiske arv, for å få en bokstav i passet til å stemme med hvem jeg er. Det er veldig sårt for meg. Et mye bedre alternativ hadde vært om man kunne bytte juridisk kjønn, uten å måtte steriliseres, sa Mikke Hurri til NRK i fjor.

Fredag presenterte ekspertgruppen som helseminister Bent Høie oppnevnte i 2013 sin rapport, som peker på viktigheten av å fjerne steriliseringskravet.

Mikke Hurri

Mikke Hurri vil ikke snakke på vegne av noen andre. Alle opplever dette veldig forskjellig. – Men juridisk kjønn er veldig sårbart. Det er en veldig vanskelig og frustrerende situasjon for mange.

Foto: Marita Andersen

– Jeg ville tenkt annerledes

Likestillings- og diskrimineringsombudet krever nå handling.

– Dagens praksis er lovstridig og nedverdigende, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Mikke Hurri forteller at han ville gjort en del ting annerledes hvis dette hadde kommet før han tok sitt valg.

– Da ville jeg tenkt mer på framtid og familie. Det er ikke umulig for meg å få unger, men jeg vil aldri kunne få mine egne biologiske barn. Det er grunnen til at jeg er imot hele steriliseringen. For meg var familie viktig, og det måtte jeg gi slipp på for å kunne være den jeg er, og det er et helt urimelig krav fra staten.

– Trist at det måtte gå slik

Mikke tror en lovendring vil gjøre det lettere for personer i samme situasjon som han.

– Det vil ikke være et press og et stress om å ta en avgjørelse. Jeg stresset, fordi jeg ville være anerkjent som mann på papiret også.

Mikke sier at han likevel ikke angrer på valget han gjorde.

– Men det er trist at det måtte gå slik. Familie er viktig for min del, og det måtte jeg gi slipp på. Det var det såreste med hele prosessen, men akkurat der og da så jeg ikke for meg en lovendring. Da var det bare en ting å gjøre.

mikke hurri nytt pass

Til venstre er Mikkes nye pass. Det stemmer overens med den personen han alltid har følt seg som. Til høyre er Marita. Hun har aldri Mikke identifisert seg med.

Foto: Marita Andersen / NRK