Meteorologen: – Vi er helt sikre, nå blir det hvitt i hele fylket

Endelig, vil kanskje mange si, men nå er vinteren på vei. Flere steder i fylket kan man vente seg opp mot 15 centimeter med nysnø.

Snøfall

Det er nok mange små og store som har ventet tålmodig på vinteren. Nå kommer snøen til Troms.

Foto: Stephen Gross / Ap

Vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Vervarslinga Nord-Norge sier til NRK at det begynte å snø enkelte plasser i Troms allerede lørdag morgen.

– Langs kysten av Troms vil det komme inn nordavind fra formiddagen, noe som vil gi snøbyger utover ettermiddag. Og det skal snø hele søndagen og, sier han.

Temperaturmessig skal det bli bare litt kaldere og gradestokken vil søndag vise et par minusgrader både på kysten og indre strøk søndag. Dermed vil man fint kunne avslutte helga med utendørsaktiviteter i nysnøen.

OBS-varsel i hele Nord-Norge

Meteorologisk institutt har utstedt OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i hele Nord-Norge lørdag og søndag. I Troms ventes det fra sent lørdag kveld vanskelige kjøreforhold på grunn av kraftig vind, opptil sterk kuling, og snø og snøfokk.

Venter sterk vind lørdag

Med snøbygene lørdag, vil det også bli en del vind langs kysten av Troms, opp mot sterk kuling fra nord. Lørdag vil det snø mest på kysten på grunn av nordavinden, mens det blir mindre snø på indre strøk. Det forandrer seg imidlertid søndag, når vinden dreier nordvest.

– Det er noe snø på indre strøk nå, men det er først natt til søndag at bygene gjør seg gjeldende. Flere steder i fylket vil man kunne vente seg 10–15 centimeter med nysnø.

Siste dag uten snø

Søndag vil det dermed være første gang i vinter at hele fylket er dekket med snø. Tidligere denne uka røyk den gamle værrekorden fra 1944 om sent snøfall, da det aldri tidligere har vært snøfritt så sent på høsten.

– Det kommer inn noe mildvær mandag og tirsdag i neste uke, og da vil nok en del av snøen som kommer i helga smelte bort, men det blir ikke snøfritt igjen. Allerede fra sent tirsdag blir det nemlig kaldere og det kommer påfyll av mer snø. Vi er trygge på at vinteren nå er kommet, sier meteorolog Geir Bøyum.

Laster Twitter-innhold

Kaldere på Svalbard

Lørdag var det rundt ti minusgrader og flott vintervær i Longyearbyen, til tross for at det ikke er snakk om de store snømengdene. Det vil det heller ikke bli de nærmeste dagene, men det skal bli kaldere.

– Det blir nordavind også der, og det vil gå noen snøbyger på nordsiden av Svalbard. Det er en liten mulighet for noen lette snøbyger i Longyearbyen i helga, men mest sannsynlig blir det oppholdsvær og temperaturer på rundt ti minus. Det vil holde seg kaldt utover uken og det blir noe østavind, sier Bøyum.

Send oss dine snøbilder

Er du glad for at snøen laver ned eller sitter du helst inne? Send oss dine bilder og vis oss hva du gjør! Del bildene med oss slik mange andre gjør ved å bruke emneknaggen #NRKTroms på Instagram.

Laster innhold, vennligst vent..