– Vi ser ofte at pasienter har urene stoffer i kroppen

Overlege Minna Hansen ved ruspoliklinikken ved UNN i Tromsø har sett en økning i bruk av metamfetamin. Hun sier at stoffet kan føre til store psykiske problemer for brukere.

Produksjon av metamfetamin

Illustrasjonsfoto: Viser produksjon av metamfetamin.

Foto: Politiet

Overlege Minna Hansen ved ruspoliklinikken ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, sier hun har sett en økning i bruk av metamfetamin i Tromsø. Hun sier at dette føre til at flere brukere får store psykiske problemer.

– Bruk av sentralstimulerende stoffer gir angstplager, depresjon og til og med psykosesymptomer. Om man bruker metamfetamin på samme måte som man har brukt amfetamin, så er det fare for at disse symptomene øker, sier Hansen.

Hun forteller at ofte når hun spør pasienter hva de har brukt, så svarer de amfetamin.

– Men når vi analyserer prøver de har levert hos oss, så ser vi at det er ofte både amfetamin og metamfetamin de har brukt, sier Hansen.

Fare for flere overdoser

Politibetjent og leder i narkotikagruppen ved Tromsø politistasjon, Yngve Myrvoll, forteller at politiet har sett mer av kjemiske stoffer og urene produkter, som metamfetamin, i Tromsø.

– Denne typen stoff inneholder en del kjemiske mikser som er veldig helseskadelig og ruseffekten blir uforutsigbar for brukeren. Da er det fare for flere overdoser, sier Myrvoll.

Myrvoll sier at metamfetamin er mer aggressiv enn amfetamin og at brukere opplever en mye sterkere rusfølelse, spesielt i starten av et inntak. Dette gjør stoffet mer uforutsigbart enn vanlig amfetamin.

Yngve Myrvoll

Yngve Myrvoll, leder av Narkotikagruppen i Tromsø, er bekymret for flere overdoser.

Foto: Christian Haakstad Nordlund

Endring i smuglerruter

Måten narkotika kommer til Nord-Norge på, har også endret seg. Politiet sier at de ikke lengre ser noen mellomledd, slik som hovedstaden har vært.

– Tidligere så vi at narkotika ble smuglet til Oslo, og så sendt videre og omfordelt rundt om i landet. Nå ser vi at stoff kommer direkte fra produksjonsgryta i Øst-Europa og direkte til markedet i Tromsø, sier Myrvoll.

– Handler om dopøkonomi

Eirik Junge Eliassen er redaktør av gatemagasinet Virkelig i Tromsø, et gatemagasin som selges av vanskeligstilte personer i Nord-Norge.

Han sier at skiftningen fra amfetamin til metamfetamin i Tromsø handler om dopøkonomi.

– Metamfetamin er billigere å lage, og gir dermed en høyere fortjeneste. Det vi vet om billige framstilte stoffer, er at de er mye mer skadelige enn rene, medisinske varianter av det samme, sier Junge Eliassen.

Eirik Junge Eliassen

Eirik Junge Eliassen mener skiftningen handler om økonomi.

Foto: Christian Haakstad Nordlund

– De klarer ikke å la være

Metamfetamin gir sterke psykoser og gjør at brukeren går våken veldig lenge. Dette kan føre til at flere får psykiske problemer.

Asbjørn Larsen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon, RIO, frykter at økt bruk av metamfetamin vil føre til at flere blir psykiatriske pasienter.

– Vi mennesker er ikke lagd for å flere uker våken, og vi opplever at folk får store psykiske utfordringer. Vi snakker om en avhengighet. Det vil si at selv brukeren merker at det ikke er bra for hodet, så klarer de ikke å la være, sier Larsen.

Asbjørn Larsen

Asbjørn Larsen i RIO, sier at metamfetamin kan gi brukere store psykiske problemer.

Foto: Christian Haakstad Nordlund